Adalet Bakanlığı, UYAP üzerinden bilgi sızdırma olaylarına karşı yeni düzenleme başlattı.

İstanbul’da 22 Temmuz 2014 tarihinde operasyon bilgileri polislere sızdırılınca Adalet Bakanlığı harekete geçti. Adres bilgileri, kişiler hakkında açılan soruşturmalar, devam eden davalar, karara bağlanan dosyalar, hakkında arama kararı çıkarılan kişiler, adli sicil kayıt bilgileri ile hakkında yakalama kararı bulunanların bilgilerini kötü amaçlı kullanıp örgüte sızdıran hukukçular, artık bu özel bilgilere ulaşamayacak. Aynı şekilde hakim ve savcılara da özel yetkilendirme sınırı getirildi. Hakim ve savcılar UYAP üzerinden her dosyaya bakamayacak. Kötü niyetli davrananlar şifrelerinden anında tespit edilecek. UYAP vatandaş portalı da tamamen kapatıldı.

İSTANBUL’DAKİ POLİSLERE SIZDIRILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Temmuz 2014 tarihinde aralarında müdürlerinde bulunduğu 76 polise yönelik operasyon yapmak için düğmeye bastı. Aralarında müdürlerinde bulunduğu operasyon bilgileri Ulusal Yargı Ağı Projesi’ne (UYAP) girildikten birkaç dakika sonra bilgiler polislere sızdırıldı. Savcılık sızıntıyı tespit edince operasyonu sabah yerine gece saatlerinde gerçekleştirdi. Fakat operasyonu haber alan bazı polisler firar etti ve bulunamadı. Bu kişilerin yurt dışına firar etme ihtimaline karşı da sınır kapılarında tedbir alındı. Soruşturmanın koordinatörü Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, sızıntının kaynağının bulunması talimatını verdi. Adalet Bakanlığı yetkilileri de sızıntının kaynağını araştırdı ancak bir sonuca ulaşamadı.

ADALET BAKANLIĞI TEDBİR ALDI

Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden bilgi sızıntıları yaşanması üzerine Adalet Bakanlığı harekete geçti. Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Projesi(UYAP)’a kısıtlama getirdi. Öncelikle istihbarat bilgileri toplayan AVM’ler ile UYAP vatandaş portalını kapatan Adalet Bakanlığı, avukatlara, hakim ve savcılara kısıtlama getirdi. Adres bilgileri, kişiler hakkında açılan soruşturmalar, devam eden davalar, karara bağlanan dosyalar, hakkında arama kararı çıkarılan kişiler, adli sicil kayıt bilgileri ile hakkında yakalama kararı bulunanların bilgilerini kötü amaçlı kullanan hukukçular, artık bu özel bilgilere ulaşamayacak. Daha önce kalemlerde dosya inceleyen avukatlar, bundan sonra davasına bakacakları kişiden yazılı belge alıp mahkeme kalemine sunacak. Ya da savcıdan özel izin alacaklar.

HAKİM VE SAVCILARA YETKİLENDİRME SINIRI

Adalet Bakanlığı, Ulusal Yargı Ağı Projesi’nin kötü amaçlı kullanılması üzerine hakim ve savcılara da kısıtlama getirdi. Özel yetkilendirme sınırından sonra hakimler ve savcılar, UYAP üzerinden istedikleri dosyaya bakıp bilgi alamayacak. UYAP üzerinden bilgi sızdıran hakim ve savcılar anında tespit edilebilecek.