’Casusluk’ ve ’yasa dışı dinleme’ iddialarına ilişkin operasyon kapsamında gözaltı listesinde bulunan eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim oldu.

Usulsüz dinleme iddiasıyla başlatılan operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, avukatıyla birlikte Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. Kırcılı, içeri girmeden önce Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen basın mensuplarına açıklama yaptı. Emniyet teşkilatı ve İstihbarat Daire Başkanlığı’na yeni bir linç ve algı operasyonu ile karşı karşıya kaldığını belirten Kırcılı, “Yaptığımız hiçbir çalışmayı üstlerimizin bilgisi haricinde yapmadığımız gibi, bütün çalışmalarımız yasaların bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde olmuştur. Verilemeyecek hiçbir hesabımız yoktur. Devletimiz çağırmış. Bugün ifade vermek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelmiş bulunuyorum” dedi.

Dinlemelerin hakim ve yasa çerçevesinde yapıldığını söyleyen Kırcılı, şöyle devam etti:

“Yasa dışı dinleme ile ilgili soruşturuluyoruz. Yapmış olduğumuz bütün dinlemeler hakim kararı ile yasaların bize vermiş olduğu yetki çevresinde olmuştur. Hakim kararı ile alınan bu kararlar şuan yetkisiz kişilerce sorgulanmaktadır. Türkiye’de mahkeme kararlarını kimlerin denetleyeceği ortadadır. Dinleme ile denetleyecek birim TİM’dir. Denetlemeler de yapılmıştır. Yasalara uygun olduğu için bu çalışmalar yürütülmüştür. Müfettişler tarafından yapmış olduğumuz dinlemeler yetkisiz şekilde incelenmektedir. Bununla ilgili savcılık tarafından soruşturma yürütülmektedir ve operasyon yapılmaktadır. Bu soruşturma ve operasyonlar hukuksuz bir şekilde yapılmaktadır. Hakim kararını denetleyecek bir mekanizma değildir. Bu hukuksuz operasyonun bir gün döneceğine inanıyorum.”

Kırcılı, “Ben hükümet karşıtı ve darbe çalışmalarını yürüttüğüm için bu operasyonların başında olduğum için Sayın Başbakan ve hükümetle yakın çalışmalarda bulundum. Bizim kendimize göre kırmızı çizgilerimiz vardı. Emredersinci olmadık hiçbir zaman, ne denilirse onu yapmadık. Biz sadece yasaların bize vermiş olduğu görevleri yaptık. Bize olumsuz talepler geldiğinde de kesinlikle bunları reddettik. Dinlemelerde yasa dışı usulsüz bir şey yoktur” diye konuştu.

Yasadışı dinleme iddiasıyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne teslim olan 13 polis memurundan 5’i adliyeye sevk edildi. Dün sabah gözaltına alınacakları duyulduktan sonra emniyete gelerek teslim olan polisler geceyi emniyette geçirdi. Emniyetteki polislerden Uğur Eski, Serkan Şahan, Engin Eraslan, Serahsi Şen, Mustafa Şahin sağlık kontrollerinin ardından bugün öğle vakti meslektaşlarının eşliğinde Ankara Adliyesi’ne getirildi.