Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciası davasında mahkeme ölen işçilerin ailelerinin davaya katılma talebini kabul ederken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın da aralarında bulunduğu diğer katılma taleplerini reddetti.

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin 4’ü tutuklu 25 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada mahkeme ilk olarak davaya katılma taleplerini değerlendirdi.

Kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin katılma talebini kabul eden mahkeme, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve ölen işçilerin arkadaşı Hüseyin Aydoğdu’nun katılma talebini ise reddetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.

“KAZANIN SORUMLULUĞU NCA İŞ GÜVENLİĞİ ŞİRKETİNİNDİR”

Duruşmada ilk olarak ifade veren tutuklu sanık Murat Aytimur, inşaat mühendisi olduğunu ve Torunlar İnşaat’ta proje müdürü olarak çalıştığını belirtti. Kazada sorumluluğun NCA İş Güvenliği Şirketi’nin ve sanıklardan Bünyamin Keskin’in olduğunu iddia eden sanık Aytimur, "Kazanın yaşandığı gün asansör arızasına ilişkin mail tutuksuz sanıklardan Bünyamin Keskin’den geldi. Bu maili GEDA Major asansör firmasına gönderdik. Olay günüz asansörün tamir edildiğini bize telefonla haber vermişlerdi. Her perşembe toplantı yaparak, arızaları üstümüze bildiriyorduk. Şantiye 350 bin metrekare alan olduğu için projeyi A, B, C, D diye 4 bloğa ayırdık. Kasada B bloğunda yaşanmıştır. Benim genel ağırlıklı işim ofistedir” diye konuştu.

“ASANSÖRÜ KİRALAYAN FİRMA, ASANSÖRE GÖREVLİ ATAYAMIYORDU”

Olayda kusurun NCA firmasının bu bildirimi yapmayan görevlilerinin olduğunu öne süren Aytimur, “Asansörü kiralayan firma, asansöre görevli atayamıyordu. Onu biz atıyorduk ancak bizim atadığımız personelin ehli olmaması konusunu NCA firmasının tespit etmesi gerekirdi. Bloktan sorumlu Bünyamin Keskin veya altındaki teknik elemanlar asansörde çalışacak adamı seçerlerdi. Ben Torunlar’da çalışan maaşlı bir proje müdürüyüm” dedi.

“ASANSÖRDE SIK SIK ARIZLAR OLURDU”

Asansörde sık sık arızalar yaşandığını kaydeden sanık Aytimur, “Sıklıkla asansörde arızalar oluyordu. Arızaları üstüm olan tutuksuz sanıklardan Remzi Aydın ile satın alma ve merkez planlama departmanına bildirdim. Bu sebeple işi durdurduğu için sözleşmeden kaynaklı NCA Şirketi’ne 65 bin TL ceza kesmiştik. Hatta hava soğuk yada rüzgarlı olduğu zaman NCA işi durdururdu. Böyle bir yetkileri vardı” şeklinde konuştu.

“İŞİN BİTİRİLMESİ KONUSUNDA BASKIYA MARUZ KALMADIK”

105 gündür tutuklu ve mağdur olduğunu belirten Aytimur, savunmasını şöyle sürdürdü:

“Hiçbir zaman işin hızlı bitirilmesi konusunda baskıya maruz kalmadık. 105 gündür tutuklu ve mağdurum. Tahliyemi ve yargılama sonrasında beraatimi talep ediyorum.”

Duruşma diğer sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.