Gürbulak’ta GPS üzerinden araç takip sistemi ile izlemeye alınan İran plakalı bir tırda, badem kabuğu çuvalları arasına gizlenmiş 2 milyon 906 bin TL değerinde 462 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.

İran uyruklu bir kişinin kullandığı badem kabuğu yükü taşıyan tır, Türkiye’ye giriş yapmak üzere Gürbulak Gümrük Sahası’na geldiğinde risk kriterleri çerçevesinde X-Ray’e sevk edildi.

Burada yapılan tarama ve kontrollerde tırda yurda girmesi yasak ve kaçak bir eşyaya rastlanmadı. Ancak aracın yükü, güzergâhı, mevcut yakıt durumu ve sürücünün şüpheli davranışları da göz önüne alınarak tır GPS üzerinden Araç Takip Sistemi ile izlemeye alındı.

Yapılan izlenme sonucunda aracın normal güzergâhı olan Doğubayazıt-Ağrı istikametinde ilerlemekteyken ana yoldan çıktığı ve 500 metre gittikten sonra park haline geçtiği tespit edildi. Bunun üzerine Gürbulak Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile Tanıktepe Jandarma Karakol Komutanlığı birimleri olay yerine intikal etti. Aracın dışarıdan içerisi görünmeyecek şekilde içerisine alındığı belirlenen bir depo gözlem altına alındı. Depodan sabaha karşı hareket eden tır, fiziki takip sonrası Diyadin ilçesi sapağı yakınlarında durdurularak tekrar Gürbulak Gümrük Sahasına getirildi ve X-Ray cihazına sevk edildi.

Yük içerisinde şüpheli yoğunluğun tespit edilmesi üzerine yapılan tarama neticesinde, aracın deposunda yasal yükü olan badem kabuğu yüklü çuvalların boşaltıldığı, orta kısmında bir boşluk oluşturularak bu alana kutular ve poşetler halinde çeşitli markalarda sigaralar yerleştirildiği ortaya çıkarıldı.

Aracın içerisindeki tüm eşyaların indirilerek yapılan sayımda ambalajlarında bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri işaret ile TAPDK bandrolü bulunmayan çeşitli markalardan olmak üzere toplamda 462.000 paket sigaraya el konuldu. Ayrıca kaçak sigaraların taşındığı araç ile depoya boşaltılan ve yerine sigara yüklenilen 520 çuval badem kabuğuna da el konuldu.

Ortaya çıkarılan kaçakçılık olayında, 2 milyon 906 bin TL’lik kaçak sigara, 120 bin TL’lik kaçak eşya naklinde kullanılan araç ve 16 bin TL’lik badem kabuğu olmak üzere toplam 3 milyon 42 bin TL değerinde eşya ele geçirildi.

Söz konusu kaçakçılık olayı ile ilgili olarak araç şoförü M.R. ile sigaraların araca yüklendiği deponun sahibi A.B. isimli şahıs çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Doğubayazıt Cezaevi’ne gönderildi.