Balyoz Davası’nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı dosyada mahkeme, dijital delillerin bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Duruşma 5 Şubat 2015’e ertelendi.

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme eski Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenilmesinin ardından sanık ve avukatların taleplerini aldı. Mahkeme taleplerinin ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin kapsamlı bir bilirkişi incelemesi yaptırılmamasının hak ihlali olduğuna karar verdiğini hatırlatan mahkeme bu dosya ile ana dava dosyasının birlikte bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme avukatların farklı üniversitelerden uzmanların da bilirkişi heyetinde bulunması talebi, dosyanın kapsamlı oluşu, çok sayıda eski raporların bulunması, dijital delillerin farklı yerlerde çalışacak olan bilirkişilere ayrı ayrı gönderilmesinin belgelerin güvenliği yönünden risk oluşturabileceği gerekçesiyle reddetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) mahkemeye gönderilen bilirkişi konusundaki uzman listesindeki isimlere itirazlar için sanıklara ve avukatlara bir hafta süre veren mahkeme, itiraz olup olmadığı yönünde beyanları aldıktan sonra bilirkişi heyetinin oluşturulmasını kararlaştırdı.

Oluşturulacak bilirkişi heyetine 2 ay süre tanıyan mahkeme, 5 nolu harddisk, 1, 3, 10, 11, 16 ve 17 nolu CD’ler, sanık Hakan Büyük’ten ele geçirilen flaş bellek, daha önce alınan bilirkişi raporları ve mütalaalar ile avukatların sorulmasını istedikleri soruların bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.

Raporlar arasındaki çelişkilerin giderilecek şekilde değerlendirme yapılmasını isteyen mahkeme, ‘dijital delillerde son kullanıcı, oluşturulma tarihi ve saati, kimin tarafından oluşturulduğu, son kayıt edilme zamanı ve son kayıt eden, kaç kez işlem yapıldığını gösteren verilerde sonradan değişiklik yapılarak gerçeği aykırı şekilde değişiklik yapma ihtimalinin bulunup bulunmadığı, böyle bir ihtimal var ise söz konusu deliller üzerinde bu tür değişiklik yapılıp yapılmadığının mümkün olup olmadığı’ konularının sorulması kararını verdi.

Dijital delillerin ele geçirilmesinden sonra dosya aktarımı yapılıp yapılmadığının belirlenmesi istendi.

Sanık Ali Öznek hakkında eski 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yakalama kararını kaldıran mahkeme, sanığın ifadesinin alınması ve ifadesinden sonra serbest bırakılmak üzere yeni bir yakalama kararı çıkaran mahkeme duruşmayı 5 Şubat 2015’e ertelenmesine karar verdi.