Adana’da 14 yaşındaki kız çocuğu ile ‘berdel’ geleneğine göre resmi nikahsız olarak evlendirilen 17 yaşındaki koca 5 yıl 6 ay, küçük gelinin babası ise 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hala-dayı kızları olan 14 yaşındaki S.K. ile aynı yaştaki Y.D., 15 Şubat 2013’te polis merkezine gidip, "Bizi birbirlerimizin ağabeyleriyle zorla evlendirdiler" diyerek, şikayetçi oldu. Yapılan incelemede Yüreğir ilçesi Dede Korkut Mahallesi’nde oturan ve eşinden ayrı yaşayan T.K.’nin (48), kızı S.K.’yi, yakın akrabaları Ş.D. (49) ile S.D.’nin (46) oğlu Fikret D.’ye verdiği, kızın yaşı küçük olduğu için resmi nikah kıyılmadan düğün yapılıp, gelinlik giydirilerek evlendirildiği belirlendi.

Fikret D.’nin kız kardeşi Y.D.’nin de, S.K.’nin ağabeyi M.K. (17) ile evlendirildiği tespit edilince çocuk gelinler devlet korumasına alındı.

Evliliklerle ilgili farklı savcılar tarafından yürütülen soruşturmanın ardından ayrı mahkemelerde dava açıldı. S.K.’nin evlendirilmesiyle ilgili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada yargılanan sanıklar S.K.’nin annesi T.K.’nin hastalık nedeniyle ölmesi, damat Fikret D.’nin de başka bir suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar etmesiyle haklarındaki suçlama düşürüldü. ’Cinsel istismara iştirak’ suçlamasıyla 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan damadın annesi Songül D. ve babası Şükrü D. hakkında ise ’Sanıkların işledikleri fiilin haksızlık olduğu konusunda kaçınılmaz bir hataya düştükleri’ gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Y.D.’nin evlendirilmesiyle ilgili görülen davadan da karar çıktı. Tutuksuz sanık damat Murat K. “Suçlamaları kabul etmiyorum. Birbirimizi sevdiğimiz için evlendik. Suç kastım yoktu” diye konuştu. Kızın babası tutuksuz sanık Şükrü D. ise, “Çocuklar ’biz illaki evleneceğiz’ diye ısrar ettiler. Başka vahim olaylar olmasın diye rıza göstermek zorunda kaldım” diye savunma yaptı. Mahkeme heyeti, sanık Murat K.’yi ’nitelikli cinsel istismar’ suçundan 5 yıl 6 ay, baba Şükrü D.’yi ise ’cinsel istismara iştirak’ suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Bu davada yargılanan Murat K.’nin annesi T.K.’nin ölümü nedeniyle hakkında açılan dava düşerken, gelinin annesi Songül D. hakkında suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatına karar verildi.

Sanıklar, cezaları Yargıtayca onanırsa cezaevine girecek.