15 Temmuz hain darbe girişimi soruşturması kapsamında aralarında dönemin Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Murat Soysal’ın da bulunduğu 31’i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs’’ ile “Terör Örgütü Üyeliği’’ suçlarından 1 kez ağırlaştırılmış müebbet 7 buçuk ile 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan askerlerin yargılanmasına duruşmanın 3’üncü gününde de devam edildi.

Olayın darbe kalkışması olduğunu başbakanın TV konuşması sonrası öğrendiğini ifade eden 1’inci Mekanize İkmal Subayı tutuklu sanık Yüzbaşı İrfan Mızrak, 15 Temmuz gecesi harekat merkezinde yaşananlara ilişkin verilen emirlere karşılık “Burç Pekin’e komutanım burada ne oluyor, bu paralelcilerin işi, bazı emirler veriliyor, ben bu işe alet olmam. Bana dışarı çıkmam hususunda tek bir adam gelir emir verirse alnının ortasından vururum dedim’’ ifadelerini kullandığını söyledi.

Sanık Mızrak, “Taburun fiilen emir komutası bende, hukuki olarak Hakan Çınar’da. Kurmay başkanı olduktan sonra Hakan Çınar’dan sonraki kıdemli ben olduğum için teamüller gereği benim tabur vekaletini almam gerekirdi. Ancak ikiz görevli olarak kurmay başkanlığı ve tabur vekaletini Hakan Çınar’a verdi. Murat Soysal’ın tasarrufu ile bu şekilde oldu. Kriz anlarında disiplini sağlamak için despot olurum. Yetki Hakan Çınar da ancak benden emir alıyorlar. Bu kaosu ortadan kaldırmak için, tehlikenin ne olduğunun bilinmemesi gerekçesi ile personeli uyarma ihtiyacı duydum. 15 Temmuz gecesi evde idim. Hakan Çınar saat 22.45’te sularında beni aradı “Sıkıyönetim ilan edildi. Personeli arayın mesaiye gelsinler ’’ şeklinde emir verdi. Daha sonra Çağrı Üsteğmen ile birlikte kışlaya vardığımızda saat 23.30’du. Direk harekat merkezine geçtik. Hakan Çınar üzerinde büyük bir harita bulunan masada oturuyordu. Beni gördükten sonra “derhal personele ulaşın, teçhizatınızı, silahınızı alın personeli garajlar bölgesinde bekletin. Araç hazırlığı yapın, bir de mürettebat listesini yapın’’ dedi. Ben hayırdır komutanım dedim, o da bunlar acil abiciğim, “Siz başlayın ben detaylarını söyleyeceğim’’ ifadelerini kullandı.

“Hareket merkezinde FETÖ’cüler olabilir diye yanıma silah ve koruma aldım’’

Kalkışmanın FETÖ tarafından yapıldığını öğrendikten sonra kendi güvenliğini alma ihtiyacı duyduğunu dile getiren sanık Mızrak, savunmasının devamında, “Kalkışmanın FETÖ’nün işi olduğunu öğrendikten sonra harekat merkezinden beni aradılar harekat merkezine gelmemi kurmay başkanının beni çağırdığını söylediler. Çağrı Şentürk’ e bunların FETÖ’cülerin işi olduğunu söyledim. Harekat merkezinde FETÜ’cüler olabilir diye kendi can güvenliğimi sağlamak için yanıma silah ve koruma uzman çavuş aldım. FETÖ’cüler bu saatten sonra her yerde olabilir. Hakan Çınar, Burç, Düllükbaba ve adliye kavşağını bizim taburun kontrol edeceğini söylemişti. Ben buna bir anlam veremedim. Daha sonra TRT de darbe bildirisi okunmaya başladı. Daha sonra Burç Albayı gördüm, yanına giderek, komutanım burada ne oluyor, bu paralelcilerin işi, bazı emirler veriliyor, ben bu işe alet olmam. Bana dışarı çıkmam hususunda tek bir adam gelir emir verirse alnının ortasından vururum dedim. Burç Albay da sana kimse emir vermeyecek sakin ol dedi. Daha sonra gazinoya geldim, o sırada televizyonda cumhurbaşkanımız konuşuyordu. Daha sonra harekat merkezine tugay komutanının geldiğini söylediler bende ortalık sakin mi diye sordum sakin dediler. Daha sonra harekat merkezine gittiğimde Hakan Çınar tugay komutanına bir şeyler anlatıyordu. Komutan Murat Soysal dinlemeden kestirdi. “Bunu kaldıralım, herkes kendi birliğinin emniyetini alsın, birliği de istirahatte ayıralım“ diye konuştu.

Gaziantep 8’inci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma diğer sanıkların dinlenmesi yarın sabah devam edecek.