7 Ekim olaylarında 4 kişinin ölümüyle ilgili gözaltına alınanlardan 7’sinin, ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme ile devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını ayırmaya teşebbüs’ suçlarından tutuklandığını bildirdi.

Halkların Demokratik Partisi tarafından yapılan çağrı üzerine 6-7 Ekim tarihleri arasında çıkan sokak gösterilerinde 4 kişinin ölümü olayına karıştığı iddia edilen 16 kişi önceki gün polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler bugün savcılığa sevk edildi. Soruşturmayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, “7 Ekim günü ilimizin çeşitli semtlerinde güvenlik kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik molotof kokteylli, taşlı, el yapısı bombalı ve silahlı saldırı, yolu trafiğe kapatarak lastik yakma, vatandaşlara ait araçlara ve işyerlerine yönelik saldırı eylemleri esnasında Bağlar ilçesindeki bir ikamette bulunan Riyat Güneş, Ahmet Dakak, Hasan Gökgöz ve Yasin Börü isimli 4 kişinin öldürülmesi ve Y.E isimli kişininde yaralanması olayına ilişkin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen 2014/28812 soruşturma numaralı dosya kapsamında 3 Aralık 2014 tarihinde şüpheliler T.T., G.T.,S.Ç., H.T., U.D., A.P., H.O., M.S., H.O., A.T., N.O., K.T., A.B., Y.D., suça sürüklenen çocuklar M.T.ve F.K. 4 Aralık tarihinde de şüpheli F.D. İle birlikte 17 kişi yakalanarak gözaltına alınmış, 4 kişinin ise yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir” denildi.

7’Sİ TUTUKLANDI

16 kişiden 7’si tutuklandığı, 9’un da serbest bırakıldığı belirtilen açıklamada, “Gözaltına alınan T.T., G.T, H.T., M.S., N.O., K.T. ve F.D. Emniyet Müdürlüğündeki sorgularının ardından Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından, suça sürüklenen çocuk M.T. ise Cumhuriyet Başsavcılığımızdaki sorgusunun ardından 4 Aralık 2014 tarihinde serbest bırakılmış olup, suça sürüklenen çocuk F.K. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine Türk Ceza Kanununun 82/1-b (canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme), 82/1-b,35 ve 302/1 (Devletin Egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını ayırmaya teşebbüs) suçlarından tutuklama talebi ile sevk edilmiş, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından 04/12/2014 tarihinde tutuklanarak D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilmiştir. Gözaltına alınan şüphelilerden U.D., A.B., Y.D., A.P., H.O., H.O. 5 Aralık 2014 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızdaki sorgularının ardından Türk Ceza Kanununun 82/1-b (canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme), 82/1-b,35 ve 302/1 (devletin Egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını ayırmaya teşebbüs) suçlarından tutuklanma talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği gönderilmiş olup; şüpheliler U.D., A.B., Y.D., A.P., H.O., H.O. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından 05/12/2014 tarihinde tutuklanarak D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmiştir” ifadelerine yer verildi.