Diyarbakır’daki iki ayrı lisede Yükseköğretim Kurumu’nu (YÖK) protesto etmek amacıyla dersleri boykot eden öğrencilerden 14’ü gözaltına alındı.

Merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Yeni Diyarbakır Anadolu Lisesi ve Bağlar ilçesinde bulunan KİPTAŞ Anadolu Lisesi öğrencileri, YÖK’ü protesto etmek amacıyla derslere girmeyerek, okul önlerinde toplandı. Bunun üzerine gelen polis, öğrencileri derslerine girmeleri yönünde uyardı. Polisin çağrısına uymayan öğrenciler, boykotlarını sürdürdü. Bir süre daha eylemin sona ermesini bekleyen polis, her iki okuldaki öğrencilerden 14’ünü gözaltına alarak, ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürdü. Polisin müdahalesi ile okullardaki eylemler sona ererken, olası bir duruma karşı okul yakınlarında Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) hazır bekletildi. Haberi duyan bazı öğrencilerin velileri de kendi çocuklarının gözaltına alınıp alınmadığını öğrenmek için okullara koştu.

Öte yandan, Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldırım Arslan, her yıl 6 Kasım’da rutin olarak üniversite ve lise öğrencilerinin YÖK’e karşı tutumlarını ortaya koymak amacıyla demokratik bir şekilde eylem yaptıklarını belirterek, "Bu nedenle öğrencilerin gözaltına alınması doğru bir tavır değil. Öğrencilerin talebi haklı bir taleptir" dedi.