Burdur’da yaşayan emekli bir vatandaş, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden "Kendisini savcı, polis ve asker olarak tanıtan dolandırıcılara karşı" uyarıcı SMS aldıktan 2 saat sonra Adana’dan kendisini telefonla arayıp 12 bin lira dolandırmak isteyen kişiyi, 10 lira para yatırarak yakalattı.

Edinilen bilgiye göre, olay, merkez Yüreğir ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Burdur’da yaşayan emekli Mehmet A.’nın (70) telefonuna önce bir SMS geldi. Mehmet A. SMS’i açtığında "Kendisini savcı, polis, ya da asker adıyla para talep edenlere inanmayın. Polis, savcı ya da jandarma sizden para istemez. Bu tür durumlarda hemen 155’i arayın" yazıyordu.

Yaklaşık 2 saat sonra Mehmet A.’nın telefonu çaldı. Mehmet A.’ya telefondaki şahıs önce güven vermek için ismini, kaç çocuğu olduğunu söyleyip nerede olduğunu sordu. Mehmet A. ise "Siz kimsiniz bütün bunları neden sorup söylüyorsunuz" dedi. Bunun üzerine şahıs kendisinin komiser Mehmet olduğunu söyleyerek, "Özel bir görev için aradım. Bölücü terör örgütü hesabına girerek terör örgütüne para aktarmakta. Sizin hesabınızdaki paralar eğer müdahale etmezsek PKK’nın eline geçecek. Bu nedenle hesabınızdaki parayı vereceğimiz hesap numarasına yatırın. Hesaba yatıracağınız para devlet güvencesinde olacak, operasyon bittiğinde size geri iade edilecek. Eğer bizimle çalışmazsanız PKK’ya yardım ve yataklıktan işlem görürsünüz. Biz bu bilgileri kimseyle paylaşmayacağız, gizli bir operasyon, siz de kimseyle paylaşmayın. Hesabınızdaki bütün parayı bize aktarın. Eğer aktarmazsanız hem paranızdan olacaksınız hem de terörist damgası yiyeceksiniz" dedi.

Bunun üzerine Mehmet A. kendisine 2 saat önce uyarı SMS’i geldiği için dolandırılacağını anlayarak yanında bulunan eşine bir taraftan telefonda konuşurken diğer taraftan 155’i aramasını ve dolandırılmaya çalışıldığını söylemesini istedi. Bunun üzerine eşi 155’i arayıp olayı anlattı. Burdur polisi hemen Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği Mehmet A.’nın evine geldi. Konuşmasını devam etmesini parayı yatıracağını söylemesini istedi. Bunun üzerine zanlı Mehmet A.’ya hesap numarası vererek buraya hesabındaki 12 bin lirayı yatırmasını istedi. Mehmet A. hesap numarasını yatıracağı kişinin kimlik numarasını ve ismini alınca polis hemen paranın hangi ile yatacağını belirledi. Adana’da Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan bir PTT şubesine para yatacaktı. Mehmet A.’yı polis PTT şubesine götürerek hesabına 10 lira yatırttırıp zanlıya da 12 bin lira yatırdığını söyledi. Zanlı hemen PTT şubesine doğru yola çıktı. Burdur polisi de Adana polisi ile irtibata geçti. Adana Emniyet Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri PTT şubesinde müşteri kılığına girerek beklemeye başladı. Bir şahıs gelerek Mehmet A.’nın ismini verip kendisine para yatıracağını söyledi. PTT şubesi görevlisi de olaydan haberdar olduğu için hesabı yatan paranın 10 lira olduğunu belirterek parayı zanlıya verdi. Şahıs paranın 12 bin lira olacağını söyleyip yanlışlık olacağını söyledi ancak görevli incelediğini, 10 liranın yattığını söyledi. Bunun üzerine şüphelenen şahıs hemen PTT şubesinden çıkmak istedi ancak polis zanlıyı PTT şubesinde yakaladı. Polisin yaptığı incelemede isminin Lami B. (30) olduğu belirlenen şahıs, emniyetteki sorgusunda kendisinin dolandırmadığını ileri sürdü. Zanlı sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.