Paralel Yapıya yönelik başlatılan operasyonlara tepki göstermek amacıyla Eskişehir Adliye Sarayı önünde toplanan bir grup vatandaş ellerine Zaman ve Bugün gazeteleri alarak eylem yaptı.

Paralel Yapıya yönelik başlatılan operasyonda aralarında bir dizinin yapımcısı ve senaristinin de Eskişehir’de gözaltına alınmasıyla başlayan operasyonlara tepki göstermek isteyen bir grup vatandaş Adliye Sarayı önünde toplandı. Burada ellerinde bulunan döviz ve pankartlarla slogan atan vatandaşlar ‘Basının Özgürlüğünü’ dile getirdi. Grup adına açıklama yapan Avukat Selamet Şen, yapılan operasyonun algıyı yönetme operasyonu olduğunu söyledi. Bahse konu diziyi 4 yıl önce 2 Bakanın övdüğünü ve ailecek izlediklerini söylediklerini hatırlatan Şen, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti demokratik hukuk devletidir. Hukuk devletinin temel unsurlarından biri ise yasama yürütme ve yargının bağımsız olması prensibine dayalı kuvvetler ayrılığıdır. Yeni Sulh Ceza Hakimlikleri ihdas edilerek, bu hakimlerin verdiği kararlar etkili bir denetimden uzak tutularak ve hakim, savcılar sürülerek ‘Yeni Türkiye’ adı altında hukuk ve insan hakları çiğnenmektedir. Gelinen noktada ülkemizde bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değildir. En son 14 Aralık operasyonu ile yargıya müdahalenin toplum hayatında doğurduğu olumsuzlukları bir kez daha görmekteyiz. Dört yıl önce çekilen ve yayınlanan bir dizinin yapımcısı, senaristi, yönetmeni ve senarist yardımcısı da gözaltına alınmıştı. Bu dizi yayınlandığı dönemde iki Bakan tarafından taktir edilmiş ve ailecek izlediklerine dair beyanları da basına yansımıştır. Dört yıl önce taktire mazhar olan bir yapım hakkında iktidar sahiplerinin bakış açısı değiştiğinde soruşturma açılması manidardır. Bu operasyonun zamanlama açısında bir algıyı yönetme operasyonu, hedef aldığı kişilere bakıldığında bir intikam operasyonu ve ülkeye vermek istediği mesaja bakıldığında ise bir göz dağı operasyonu olduğu görülecektir.”

Şen, sözlerini ‘haklarımızı hukuk içerisinde aramaya ve savunmaya devam edeceğimizi, haksızlıklar karşısında susmayacağızı, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve zalimler karşısında mazlumların, mağdurların yanında olacağımızın bilinmesini isteriz’ diyerek sonlandırdı.

Yapılan operasyonlara tepki göstermek isteyen kadınlarda Adliye Sarayı önünde toplandı. Tesbihat, Cevşen okuyarak ve dualarla gözaltında bulunanların biran önce serbest kalmasını isteyen kadınlar, ellerindeki döviz ve pankartlarla duruma tepki gösterdi.