Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında ESP ve HDP yöneticileri ile üyelerinin de bulunduğu 81 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya verilen arada açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Gezi ruhu hala dimdik ayakta. Bazıları Gezi bitti zannediyor. Hayır bitmedi, devam ediyor’’ dedi.

Gezi Parkı olaylarına katıldıkları gerekçesiyle aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyelerinin de bulunduğu 81 kişi ilk kez hakim karşısına çıktı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 69 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmada ESP MYK üyesi Çiçek Otlu, duruşmadaki tüm sanıklar adına ortak savunma yaptı. Otlu, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenleri anarken, "Mesele üç beş ağaç değildi, düpedüz halkların politik özgürlük sorunuydu" diye konuştu. Otlu, iddianamedeki beyanların doğru olmadığını öne sürdüğü savunmasında, “ESP olarak halkların kardeşliği temelinde eylem ve etkinlik düzenlemek, basın açıklamaları ve yürüyüş yapmak, devrimcilerin cenaze törenlerine katılmak, halka ve basına açık salon etkinlikleri tertiplemek, 1 Mayıs’lara katılmak gibi tüm yasal ve demokratik faaliyetler yasa dışı gösterilmiştir" dedi.

Duruşmaya verilen öğle arasında adliye binası önünde toplanan ESP üyeleri adına açıklama yapan Çağdaş Küçükbattal, Taksim Meydanı başta olmak üzere tüm meydanlardaki toplantı ve eylem yasaklarının son bulmasını istedi. Gaz bombasının yasak edilmesinin yargılanamayacağını savunan Küçükbattal, dava hakkında hazırlanan iddianameyi de eleştirdi.

Davaya destek vermek için İstanbul Adalet Sarayı’na gelen HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, açıklamasında sık sık “Türkiye halklarının Gezi direnişi” ifadesini kullandı. Tuncel, "Gezi’de yaşam alanını savunmak üzere Gezi Parkı’ndaki ağaçların yıkılmasını, oraya AVM yapılmasını istemeyen bir grup arkadaşımızın başlattığı direniş dalga dalga tüm Türkiye’ye yayıldı. Türkiye halkları sokaktaydı. Bütün inançlar sokaktaydı. Gezi’de onlarca arkadaşımız yaralandı. Gözaltı ve tutuklamaları gördüğünüzde aslında olağanüstü bir halle karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

Sebahat Tuncel, “Şimdi burada kim yargılanıyor? Bu ülkeden adalet talep edenler yargılanıyor. Niye yargılanıyor, gerekçe belli. Herkes terörist. Bu ülkede itiraz eden herkesi terörist diye damgalıyorlar” dedi.

“GEZİ RUHU DİMDİK AYAKTA”

HDP olarak Gezi Parkı olaylarının ülkenin demokrasi tarihinde önemli bir yeri olduğunu savunan Tuncel, “Belki de ilk kez Türkiye halkları sokağa çıkarak başka bir Türkiye istiyoruz dediler. Bu Türkiye’nin bundan sonraki demokrasi mücadelesi açısından çok önemli bir gelişme. Yani 1 Haziran’ı unutmamak lazım. Bundan sonra Türkiye tarihini anlatırken hep Gezi direnişini anlatacağız. Gezi ruhu hala dimdik ayakta. Bazıları Gezi direnişi bitti zannediyor. Hayır bitmedi, devam ediyor’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki Kobani eylemleri için de slogan atan grup, ‘Gezi yargılanamaz’ pankartı açarken Kürtçe sloganlar attı. Tuncel, daha sonra duruşmayı izlemek için ESP üyeleriyle birlikte mahkeme salonuna girdi.