Eskişehir’de eşini ‘Facebook’ sosyal sitesinde gezindiği için bıçaklayarak öldürdüğü, eski yengesini ise bıçakla yaraladığı ileri sürülen sanık Ramazan D.’nin yargılanmasına başlandı. İlk duruşmada savcı koca hakkında öldürmekten ‘Ağırlaştırılmış Müebbet’ yaralama suçundan ise ‘Müebbet’ hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Eskişehir’de 15 Eylül 2014 günü Şeker Dikbıyık ile eşi Ramazan D. arasında ‘Facebook’ sitesine girme meselesi yüzünden tartışma çıktığı ileri sürülmüş, tartışmanın kısa sürede kavgaya dönüşmesiyle Ramazan D. eşi Şeker Dikbıyık’ı bıçaklayarak öldürmüş, yengesini ise 5 yerinden yaralamıştı. Olay sonrasın da Ramazan D. polis ekiplerine teslim olmuştu.

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eşi Şeker Dikbıyık’ı öldürdüğü eski yengesi Saliha Uyar’ı yaraladığı ileri sürülen Ramazan D.’nin yargılanmasına başlandı. Duruşmada Sanık Ramazan D., olayda hayatını kaybeden Şeker Dikbıyık’ın ablası Hatice Çimendağ, olayda yaralanan Saliha Uyar ve sanık ve mağdur avukatlarının yanı sıra Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu’na bağlı avukatlar ile Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformu üyeleri hazır bulundu. Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu’na bağlı avukatların ve Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformu üyelerinin davaya katılma talebi mahkemece kabul edildi.

Duruşmada konuşan Sanık Ramazan D, eşi hakkında çıkan dedikodular sonrasında köylerde durumadıklarını söyledi.

Eşiyle defalarca Facebook yüzünden tartıştıklarını belirten sanık, duruşmada şunları söyledi:

“Ben çiftçilik ve çobanlık yapıyorum. Eşimin Dinek köyünde yalnız yaşayan muhtarın evinden çıktığının görülmesinin ardından dedikodular çıktı. Dedikodular dayanamadığım için ayrılmak zorunda kaldım. Farklı bir köye gittik. Orada da dedikodular olunca Eskişehir’e geldik. Eşim buraya gelirken kapalıydı, ancak daha sonra saçını açtı. Kafe ve barlarda gezmeye başladı. Eşim Facebook’a giriyordu. Erkeklerden mesaj geliyordu. Facebook’a girmemesi için uyarılarda bulundum. Ama bana ‘Sen bana karışamazsın’ dedi. Olay günü de aynı konudan dolayı aramızda tartışma çıktı. Şuurumu kaybettim. Eşimin yanında bulunan yengemi de bıçaklamaya başladım. Daha sonra polis ekiplerini arayarak teslim oldum.”

“BALKONDAN ATLAMASAYDIM BEN DE ÖLECEKTİM”

Yaşanan olayda 5 bıçak darbesi aldıktan sonra balkondan atlayarak kurtulan Saliha Uyar ise duruşmada olayı ve yaşananları şöyle ifade etti:

“Bana 5 darbe bıçak darbesi vurdu. Şuanda omurgamda kırık var. Şeker günlük 45 TL’ye çalışan biriydi. Ramazan ile Şeker arasında Facebook yüzünden tartışma çıkıyordu. Olaylar öncesinde Şeker bana gelerek Ramazan’dan ayrılacağını söylemişti. Ramazanın abisi benim eski eşim beni arayarak Şeker’in yanımda olduğunu ileri sürerek küfür edip telefonu kapattı. Ardından Ramazan da arayarak tehdit etti. Ancak Ramazan yarım saat sonra tekrar arayıp özür diledi ve eşiyle kendisini barıştırmamı istedi. İkisi bir araya geldikten sonra barıştılar. Olay günü birlikte parka giderek eğlendik. Eve döndük, kahve içtikten sonra Ramazan yattı. Bu sırada Ramzan, Şeker’den telefonunu kurmasını istedi. Şeker’de kendi telefonunu kurarak başka odada kalacağımız için orada durmasını istedi. Ramazan bir süre sonra lavobaya kalktı. Bu sırada bende elimde ki telefonla Şeker’e Facebook’tan arkadaşlık istediği nasıl kabul edilir onu soruyordum. Ramazan daha sonra birden üstümüze atladı. Bıçaklandığımızı o an anlayamadık. Ben balkondan atlamamış olsaydım beklide bende ölecektim.”

Duruşmada tanıkların dinlenmesinin ardından Savcı mütalaa verdi. Savcı, Ramazan Dikbıyık’ın ‘Kasten Yakın Akrabayı Öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla, ‘Kasten Yaralama’ suçu işlediği için ise müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti avukatlar savunmak için ek süre verirken, kararın açıklanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

“KADIN CİNAYETLERİNDEN TAHRİK İNDİRİMİ VE İYİ HAL İNDİRİMİ ORTADAN KALDIRILSIN”

Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformu duruşması sonrasında Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

Platform adına konuşan Fatma Kurt, kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indiriminin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Şeker Dikbıyık’ın duruşmasını sonlanana kadar takip edeceklerini ifade eden Kurt, “Bugün burada kocasından şiddet gördüğü ve ayrılmak istediği için öldürülen Şeker Dikbıyık ve aynı olayda yaralanan Saliha Uyar için buradayız. Bizler Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformu olarak davaya müdahil olarak katılma talebinde bulunduk ve müdahilliğimiz diğer davalarda olduğu gibi de kabul edildi. Bizler Şeker kardeşimiz yalnız değildir diyoruz. Şeker kardeşimize adalet istiyoruz diyoruz. Saliha kardeşimiz ile adalet için birlikte yürüyoruz diyoruz. Namus gibi kavramlarla tahrik indirimi ve iyi hal gibi verilen durumlar kadın cinayetlerinde ortadan kaldırılsın” diye konuştu.