Gezi Parkı olaylarına ilişkin 7’si yabancı uyruklu 255 kişinin yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tanık olarak ifade veren Bezmialem Valide Sultan Camii’nin güvenlik görevlisi, “Cami içerisinde sigara içeni gördüm. Çıkmasını söyledim çıkmadı. Cami içerisinde büzülmüş bira kutusu gördüm” dedi.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 39 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Güven de izleyici olarak yer aldı.

Duruşmada söz alan sanık Alper İşler, üniversite öğrencisi olduğunu belirterek okul ödevi için fotoğraf çektiği sırada polisler tarafından gözaltına alındığını iddia etti. Savunma yapan sanık Yusuf Cengiz Sarıçiçek ise Taksim’de bir yurtta kaldığını ve gözaltına alındığı gün İstanbul Valiliği’nin müdahale olmayacak açıklamasının ardından dışarı çıktığını söyledi. Dışarı çıktığında biranda polisin müdahalesine maruz kaldığını anlatan Sarıçiçek, “Polisin yoğun gaz kullanması nedeniyle kendimden geçtim. O sırada polisler küfür ederek beni gözaltına aldı” dedi.

“CAMİDE BÜZÜLMÜŞ BİRA KUTUSU GÖRDÜM”

Duruşmada daha sonra Bezmialem Valide Sultan Camii’nin güvenlik görevlisi Naif Uçar tanık olarak ifade verdi.

Olay günü camiinin olduğu caddede kalabalık artınca imamın talimatı ile camiyi kapattığını söyleyen Uçar “Kalabalık caminin demirlerini söktü. Levazım kapsamındaki brandaları aldıklarını gördüm. Alınan bu malzemelerle Kabataş tramvay durağının önünde set kurdular" dedi. Sonrasında artan kalabalıktan 15-20 kişinin camii kapısını zorladığını belirten Uçar, "Kapı hafif açılınca imam ’kapıyı aç’ dedi. Ben de açtım. İçeri girdiler. Önce ayakkabılarını çıkardılar. Sonra yaralılar gelmeye başlayınca çıkarmamaya başladılar. Camiyi bölümlere ayırmaya başladılar. Örneğin eczane gibi. Ayakkabı koyulan rafları bölümlere ayırdıktan sonra içine ilaç koydular. Cami içerisinde sigara içeni gördüm. Çıkmasını söyledim. Çıkmayınca doktor gibi birine söyledim. Gidip uyardı o kişiyi dışarı çıkardı. Yüzde 10’u sarhoştu" dedi. Hakimin, “Cami içinde bira içen oldu mu?” sorusu üzerine ise tanık Uçar, "Caminin tümüne hakim değilim. Ama büzülmüş bira kutusu gördüm. Atanı görmedim. Ekmek arası balık yemişler içeride. Caminin her tarafı ilaçtı. Cami kullanılmaz haldeydi. Caminin dış kameralarını kırmışlar. Bir kişi de aynaları kırdı. Bunu konuşmasından sarhoş olduğunu anladığım biri yaptı. Bu kişiyi 4-5 kişi dışarı çıkardı" dedi.

MÜŞTEKİ POLİS: “ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM”

Duruşmada müşteki sıfatıyla ifade veren polis memuru Fuat Yıldız, Gezi olayları sırasında Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi etrafında görev aldığını belirterek, “Orada tedbir amaçlı görev aldım. Görev yaptığım süre içerisinde kişisel manevi değerler açısından bir fiille karşılaşmadım. Bana yönelik salonda bulunan şahıslardan suç unsuru teşkil eden bir olay olmamıştır. Bu nedenle ben şikayetçi değilim” diye konuştu.

Duruşmada müşteki sıfatı ile dinlenen polis memuru Muammer Kayaoğlu, barodan kendisine avukat atanmasını isteyerek, “Barodan avukat tahsisi ile şikayet hakkımı kullanacağım” şeklinde konuştu.