Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesi’nde yer alan ve milattan önce 8. yüzyılda Urartu krallığı tarafından kurulan Harput Kalesi’ndeki aslan kabartmasını almak için kaçak kazı yapmaya çalışan 6 kişi yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, Elazığ İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı birimler, Harput Mahallesi’nde bulunan Harput Kalesi’nde bazı şahısların kaçak kazı yapacağı bilgisi üzerine 24 saat aralıksız takip çalışması yaptı. Yapılan çalışmada jandarma ekipleri dün gece, kalenin kuzey cephesinde kalan surlardaki aslan figürlü kale duvarını sökmeye çalışan şüpheliler ile onlara gözcülük yapan 6 şüpheliyi yakaladı. Kazı malzemeleri ile birlikte iki araca da el koyan jandarma ekipleri şüpheliler Y.A. (25), F.K. (28), A.B. (27), Ö.Y. (21), S.B. (20) ve E.B. (19) gözaltına alarak İl Jandarma Komutanlığı’na götürdü.

Şüphelilerin, aslan figürünün arkasında altın olma ihtimali üzerine kaçak kazı yaptığı öğrenildi. Şüphelilerin jandarmada ifadeleri alınmasının ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Harput Kalesi’inde 2005 yılında başlayan ve 2009 yılında sonlandırılan kazı çalışmaları 5 yıl sonra bu yıl yeniden başlamıştı.