İzmir merkezli 13 ilde düzenlenen yasa dışı dinleme operasyonunda gözaltına alınan ve haklarında 30 ile 961 yıl arasında hapis cezası istenen 32 polisin yargılanmasına devam edildi. İlk gün yapılan yargılamada 2010 ile 2014 yılları arasında dinlemeleri gerçekleştiren İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser Burak Cemal Yılmaz, suç önleme adı altında günde 250 kişiyi dinlediğini itiraf etti. Bu sayı ay veya yıl olarak hesaplandığında binli rakamları bulduğunu belirten Yılmaz, yaptığı suç önleme dinlemelerini, trafik polislerinin uygulamasına benzeterek "Bize şubelerden telefon numarası veya e-mail numarası verilir. Biz de dinlemeleri buna göre yaparız. Benim yaptığım dinlemeler trafik polisinin yol uygulamasından farksız. Çünkü her ikisinin amacı, suçu önceden önlemek" dedi.

İzmir 9.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanan 32 sanığın yargılaması sürüyor. ’Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, örgüte üye olmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç uydurmak, iftira, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla gerçeğe aykırı belge düzenleyip mahkemelerin dinleme kararları vermesini sağlayacak şekilde kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, elde edilen ilgili ilgisiz ya da özel yaşama ilişkin verileri suç örgütünün çıkar ve amaçlarına hizmet etme odaklı olarak arşivleme ve kullanma yoluyla hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanan 32 polisin 30 ile 961 yıl arasında hapisleri isteniyor.

İlk gün savunma yapan sanıklar arasında bulunan komiser Burak Cemal Yılmaz, itirafta bulundu. 2010 ile 2014 yılları arasında İstihbarat Şube Müdürlüğü telefon dinleme bölümünde görev yaptığını belirten Yılmaz, "Suç önleme adı altında mahkeme kararı olmadan günde 250 kişiyi dinledim. Her birim hemen hemen aynı oranda dinleme yapar. Bu sayı ay veya yıl olarak hesaplandığında yüksek rakamları bulur. Benim yaptığım, trafik polisinin yaptığı uygulamadan farksız. İkisi de suç önleme amaçlı yapılır. Bize verilen telefon ile e-mail numaraları dinliyoruz. Takip edilmesi gereken konuları bilgi notuyla ilgili şubelere veririz" dedi.

Günlük 250 olan dinleme sayısı aya veya yıla göre hesaplandığında binli rakamları bulduğunu, kendisinden şikayetçi olanların adını hatırlamasının mümkün olmadığını belirten Burak Cemal Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Dolayısıyla benden şikayetçi olan kişilerin neden dinlendiğini hatırlamıyorum. Binlerce dinleme yaptım. Aradan uzun süre geçti. İsimleri hatırlamam mümkün değil. Dinlemeler konusunda kimseden talimat almadım. Beraatimi talep ediyorum."