Karabük’te dün akşam saatlerinde çıkan ve yaklaşık 8 saat sonra kontrol altına alınabilen orman yangınında soğutma çalışmaları devam ediyor.

Karabük-Yenice karayolu atık su arıtma tesisi karşısında demir yolundan çıktığı tahmin edilen ve rüzgarın etkisiyle büyüyen kızılçamların bulunduğu alandaki yangın, Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Bolu Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince arazözler, greyderler, dozer, su tankerleri ile müdahale edilerek gece saatlerinde kontrol altına alındı. Bölgede havadan ve karadan soğutma çalışmaları devam ederken, sabahın ilk ışıklarında yangın bölgesinde Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’den bilgiler alan Karabük Valisi Kemal Çeber, vatandaşları uyararak, birkaç gün daha sıcak hava riski olduğundan özellikle vatandaşların yangınlara karşı çok dikkatli olmalarını istedi. Vali Çeber, İHA’ya yaptığı açıklamada orman yangınının güçlü bir şekilde müdahale edilerek gece saatlerinde kontrol altına alındığını belirterek, "Başta Orman Bölge Müdürümüz olmak üzere tüm ekibiyle birlikte çok güçlü bir şekilde müdahale ettiler. Helikopterimiz de soğutma çalışmaları çerçevesinde su atıyor. Gece saat 02.00 sıralarında arkadaşlarımız tam anlamı ile rahatladı. Civar illerden gelen ormanla mücadele ekiplerimiz ve Karabük’teki tüm ilgili kurumlar birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel bir mücadele verdi. Gerçekten çok riskli bir yangındı ve profesyonellik gerektiriyordu. Bölge müdürümüzün tecrübesi ve arkadaşlarımızın gayreti sonucu da yangını almayı başardık. En büyük risk ve endişemiz yangının kaçma riski. Sönmüş gibi görünen bu alanda yangının kaçma riskine karşı mücadelemiz devam ediyor. Gece Orman ve Su İşleri Bakanımız ve İçişleri Bakanımız arayarak konuyla ilgili duyarlılıklarını gösterdi” dedi.

“Sıcak hava riskimiz sürüyor, herkes dikkatli olsun”

Vali Çeber, sıcak hava riski devam ettiğinden herkesin duyarlı olmasını isteyerek, "Pazartesi gününden itibaren piknik yerlerimiz haricinde ormanlarda ateşi ve pikniği yasakladık. Görüyoruz, bizim en çok övündüğümüz konu ormanlarımız. Bizim ricamız, trenle geçen yolcularımız izmarit atmasın, yoldan geçen sürücüler yanıcı madde ve cam şişe atmasın. Herkes çok duyarlı olsun. Dün bizim içimiz yandı. Burada ağlayan ormancı arkadaşlarımı biliyorum. Orada yanan canlı varlıklar da zarar gördü. Herkes son derece dikkatli olsun. Birkaç gün daha sıcak hava riskimiz var. Hem kurak hem nem az. Herkesten duyarlılık ve dikkat bekliyoruz” diye konuştu.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel ise, yaklaşık 200 dönüm alanda etkili olan yangının demir yolundan kaynaklandığını söyleyerek, “Gece saat 02.00 sıralarında kontrol altına alarak sabaha kadar izleyip denetledik. Şuan yangın ekiplerimiz görevlerinin başında. Helikopterlerimiz, arazözlerimiz, dozer ve su tankerlerimizle soğutma çalışmalarımız sürüyor. Bir kıvılcım ve köz dahi kalmayıncaya kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.