ROMA DÖNEMİ 1 KADINA AİT ZİYNET KUTUSU ELE GEÇİRİLDİ
Karaman'da Jandarma ekipleri 156’ya gelen bir ihbar üzerine harekete geçerek bir eve yaptığı operasyonda Geç Roma Dönemine ait olduğu tahmin edilen bir kadına ait ziynet takıları ve gözyaşı şişeleri ile sütun kaideleri ele geçirdi.

Edinilen bilgilere göre İl Merkeze bağlı Ekinözü köyü Derbe Höyüğü yakınlarında izinsiz kazı kazı yaptığı iddia edilen M.C (50), Geç Roma Dönemi olduğu tahmin edilen bir kadına ait ziynet kutusu ile 1 adet sütun ve 2 adet sütun kaidesi mermer buldu.

Jandarma’ye gelen ihbar üzerine harekete geçen ekipler, Merkeze bağlı Ekinözü köyünde M.C’nin evine dün gece operasyon düzenledi. Yapılan arama ve kontrollerde, kırılan ziynet kutusunun içerisinde 1 adet altın sarmalı saç tokası, 1 adet altın göz bantı, 2 adet altın küpe parçası, 3 adet cam gözyaşı şişesi, 1 adet cam meyvelik kaidesi, 1 adet sedef deniz kabuğu, 1 adet kırık ayna parçası, 1 adet bronz küpe, 1 adet bronz halka, 1 adet bronz toka, 1 adet kemik boncuk, 1 adet bronz kapı halkası, 1 adet bronz küp, 1 adet pişmiş toprak ile 1 adet kırık eksi sütun, 2 adet sütun mermer kaidesi ele geçirildi.

MALİYETİ YAKLAŞIK 600 BİN TL
Ele geçirilen eserler, Karaman Müze Müdürlüğüne teslim edilirken, Geç Roma Dönemine ait ziynet takıları ve sütun kaidesi eserlerin maliyetinin yaklaşık 600 bin TL civarında olduğu belirtildi. Ziynet kutusu içinde bulunan gözyaşı şişelerinin o dönemlerde bir kadının eşinin savaşa gittiğinde arkasında onu beklerken akıttığı gözyaşları için kullandığı bilgi edinildi.

Jandarma olaydan sonra M.C’yi gözaltına alırken, olayla ilgili tahkikatın devam ettiği belirtildi.