Kastamonu’da, bir ayı, yeni gömülen mezardan ceset çıkarmaya çalıştı. Kastamonu’da, daha önce mezardan ceset çıkarıp yiyen ayıdan sonra başka bir yerde yeni gömülen mezardan ayının ceset çıkarmaya çalıştığı belirtildi.

Kastamonu’nun merkeze bağlı Dokuzkat köyünde köy mezarlığına üç gün önce defnedilen 87 yaşındaki Zeliha T.’nin mezarı ayılar tarafından tahrip edildi. Gece geç saatlerde mezarlığa gelerek yeni defnedilen mezarı kazmaya başlayan ayıyı, köydeki köpeklerin kaçırdığı ileri sürüldü.

Mezarın başına Kur’an-ı Kerim okumak için gelindiğinde mezarın ayılar tarafından tahrip edildiği tespit edildi. Köylüler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu İl Şube Müdürlüğü ekiplerine, durumu bildirmesi üzerine mezarın yakın bir bölgesine foto kapan kuruldu. Ayının tekrar mezarın yanına gelerek tahrip edebileceği üzerinde duran ekipler, kurdukları foto kapanla ayıyı tespit ettikten sonra uyuşturarak başka bir bölgeye taşınması sağlanacak.

Son aylarda Kastamonu’da üst üste yaşanan ayı vakaları nedeniyle tedirgin olduklarını belirten Dokuzkat Köyü Muhtarı Mehmet Güler, aynın mezarın başına tekrar gelmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Cenazeyi 9 Kasım Pazar günü defnettiklerini açıklayan Köy Muhtarı Güler, “Pazartesi sabahı mezarın başına Kur’an okumaya geldiğimizde, mezarı tahrip edilmiş ve çevresinde de ayı izlerini bulduk. Tahminimiz ayının yaptığı yönünde. Sonra Milli Parklar ekiplerine haber verdik. Onlarda köyümüze gelip foto kapan kurdu. Şu an ayının tespitine çalışılıyor” dedi.

Zeliha T’nin 87 yaşında olduğunu ve yaşlılık sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade eden Güler, “Ayının, mezarı açıp cesedi çıkartmamasının tahminimizce, mezarlığın köye yakın olmasına bağlıyoruz. Gece köpeklerin, buraya gelen ayıyı rahatsız ettiğinden dolayı fazla ayının oyalanma vakti olmamış olabilir. Bir de mevtanın daha yeni gömülmüş olmasından dolayı fazla ilgisini çekmemiş olabilir. Çünkü ayı, taze et yemez, kokmuş et yer. Bu yüzden ayı, daha yeni gömülen cesedin kokmasını da bekleyebilir”

Güler, ilk defa köyde böyle bir olay olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevremizde daha önce böyle bir olay yaşanmadı. Ayının mezar açıp ceset yemesi, daha önce karşılaştığımız bir olay değil. Ayıların, insanların yerleşim yerlerine kadar inmesini köylülerin, ormanlara avlanmak için fazla gitmemesine bağlıyorum. Çünkü köyümüzün yakınlarına domuzlarda geliyor. Senenin 2-3 ayı tarlalarda mısırların içerisinde domuz bekliyoruz. Bu durumdan rahatsızız, devletimizden yardım bekliyoruz.”

Öte yandan, geçen günlerde Ağlı ilçesine bağlı Yağlıca Mahallesinde bir ayı, mezarlığa gelerek 50 gün önce defnedilen bir kişinin cesedini çıkartıp yemişti. Üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından başka bir ayı, üç gün önce gömülen cesedin taze olmasından dolayı mezarı açmadan bıraktığını ve bir süre sonra aynı mezara ceset için gelmesinin beklendiği belirtildi.