Gezi Parkı olaylarının sembolü haline gelen ‘Kırmızılı Kadın’ Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polis memuru mahkemede verdiği ifadesinde “Müşteki saliselerce gaza mağdur kalmış olabilir, kasıtlı olarak yaptığım bir şey değildi” dedi. Sungur ise “Elinde silah olsa beni öldürebilirdi” dedi.

Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polis memurunun yargılanmasına İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada şikayetçi Ceyda Sungur ile şüpheli polis memuru Fatih Zengin hazır bulundu. Şüpheli polis mahkemeye 4 sayfadan oluşan yazılı ifadesini mahkemeye sundu. Daha sonra ifadesini okuyan Zengin olayların olduğu sırada uykusuz olduğunu belirtti.

Olayların başlamasının ardından 28 Mayıs 2013 sabah 08.30’dan itibaren Taksim Meydanında görevlendirildiğini hatırlatan Zengin, olaylardan sonra dava konusu görüntüyü izlediğinde biber gazını sıkan kişinin kendisi olduğunu anlamadığını belirtti.

“GÜNLERCE UYKUSUZ KALMIŞTIK”

Amirlerinin bildirmesi üzerine gazı sıkan kişinin kendisi olduğunu öğrendiğini belirten Zengin, “Kasıtlı olarak yaptığım bir hareket değildi. Adli görevimi yapmak için çalıştım. Günlerce uykusuz kalmıştık ve saatler ilerledikçe olaylara müdahale etmekte yetersiz kaldık. Olay günü saat 13:00 sıralarına kadar göstericilere yıkımı engellemesi için ikazlarda bulunduk. Ancak tüm bu ikazlara rağmen gösterici grubun sayısı artmaya devam ediyordu” dedi.

“SALİSELERCE GAZA MAĞDUR KALMIŞ OLABİLİR”

Olayın biber gazı tabancasının tutukluk yapmasından kaynaklı olabileceğini ifade eden polis memuru Zengin, “Grubun dağıtılması için alınan emir doğrultusunda orantılı bir şekilde gaz kullandığım sırada grup içerisinde şikayetçi Ceyda Sungur isimli bayan ve başka şahıslar yere düşmüştü. Ben ilerlerken aniden Ceyda Sungur ayağa kalkmıştı. Her ne kadar Sungur’a karşı gaz kullanmak istemesem de görevim gereği kullanmış olduğum ‘model 5’ tüpünün kısa sürede tutukluk yapması neticesinde aniden ayağa kalkan Sungur saliselerce gaza mağdur kalmış olabilir. Kesinlikle defaatle gaz kullanmadım. Suçlamaları reddediyorum beraatimi talep ediyorum” dedi.

Şüpheli polis memuru, tekme atarken çekilen bir fotoğraftaki görüntüsüne ilişkin hakimin soru sorması üzerine de, “Şahıs bana tekme atınca bende refleks olarak ayağımı kaldırdım” dedi.

Hakim Muzaffer İren daha sonra polise, “Basın mensuplarına da biber gazı sıktığın görülüyor. Buna ne diyeceksin?” şeklindeki sorusu üzerine Zengin, “Basına yansıyan kısa süreli görüntülerden daha önce bize saldıran gruplar olmuştur. Kameramanlar görüntü almak için kaçmadı. Bariz şekilde sıkmadım” dedi.

Bunun üzerine Hakim İren, “Bariz şekilde sıktığın için soruyorum” deyince Zengin, “Eylemciler basın mensuplarının arkasına sığınıyordu” dedi.

“ELİNDE SİLAH OLSA BENİ ÖLDÜREBİLİRDİ”

Duruşmada daha sonra söz alan şikayetçi Ceyda Sungur, “Kamu görevlisi olduğundan sanığın talimatlar karşısında belli bir sorumluluğu olabileceğini düşünsem de bende bir öğretim görevlisiyim. Sanığın elinde bir silah olsaydı. Ethem’i öldüren polis gibi beni de öldürebilirdi” dedi.

Duruşmada söz alan Ceyda Sungur’un avukatı ise şüpheli polisin iddia ettiği gibi uykusuz kalmanın söz konusu olamayacağını, dava konusu eylemin olayların ilk günü gerçekleştiğini belirtti.

Mahkeme şüpheli polis memuruna biber gazı sıkma talimatını veren amirlerin tanık olarak dinlenmesi için duruşmayı erteledi.