Kumkapı’da bir otelde çıkan ve 3 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yangına ilişkin otel sahibinin yargılandığı davada, olay yerine giden itfaiyecilerin tanık olarak duruşmada dinlenmelerine karar verildi.

Kumkapı Çifte Gelinler caddesindeki 6 katlı otelde 13 Haziran 2017’de çıkan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin otel sahibi Tuncay Doğan’ın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Tuncay Doğan cezaevinden getirilirken, sanığın avukatları da salonda hazır bulundu. Duruşmada, olaydan önce otelin elektrik tesisatını yapan elektrik mühendisi Orhan Erol, elektrik işlerini yapan firmanın yetkilisi Ahmet Sarıdene ve otel sahibinin yardımcısı Ali Öztürkmen tanık olarak dinlendi.

Otelin elektrik tesisatını kendilerinin yaptığını kaydeden tanık Orhan Erol, “Bu oteldeki sistemi biz gözden geçirdik. Ayrıca yangın çıktığında otomatik yangın algılama sistemi çalışır durumdaydı. Yangın söndürme sisteminin devreye girmesi için ısının 60-70 derece olması gerekir. Mekanik kısımdaki hususlar bizim işimiz değildi. Yangın çıkan bölümde olaydan önce anormal bir durum yoktu. Videoları izledim. Bir dolap vardı. Bu dolabın fişi seyyar olarak takılıydı. Genelde bu tip uzatma malzemeleri kullanmak sağlıklı değildir. Dolap arızalı olabileceği gibi, uzatma kablosu kalitesiz olduğu için de sigorta atmış olabilir. Yangından önce farklı senelerde tamirat için otele 4 defa gitmişliğimiz vardır” dedi.

Diğer tanıkların ifadelerinin alınmasının ardından sanığın avukatları söz alarak, yangında hayatını kaybeden 3 kişiden 2’sinin kanında alkol ve uyuşturucu maddeye rastlandığını, bu sebepler yangından kaçamamış olabileceklerini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, mevcut delil durumu ve atılı suçlamalar için istenen ceza miktarını göz önüne alarak sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Bir sonraki duruşmada, olay yerine giden itfaiyecilerin tanık olarak dinlenebilmesi için ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Olayın geçmişi

Kumkapı’da David Andres Suez Musalem ve Jaima Alejandro Suez Musalem ile Şehiyde Celepci’nin can verdikleri yangına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame, otel sahibi sanık Tuncay Doğan’ın asli kusurlu olduğu belirtilmişti. İddianamede, otelin ortağı ve mesul müdürü Tuncay Doğan’ın (42) taksirle ölüme ve taksirle yangına neden olma suçlarından 3 yıldan 21 yıla hapis cezası istenmişti.