Manisa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2014 yılı içinde uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili düzenlenen operasyonlar sonucu bir ton 261 kilo esrar ele geçirildi.

Açıklamada ayrıca, yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 373 kişiden 189’unun tutuklanarak cezaevine gönderildiği bildirildi.

Manisa Emniyet Müdürlüğü 2014 yılı içinde uyuşturucu ve uyarıcı madde ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlar ve gözaltına alınan şahıslarla ilgili bilgileri paylaştı. Emniyetten yapılan açıklamaya göre, 2014 yılı içinde 1 ton 261 kilo esrar, 8 bin 604 sentetik hap, 886 gram sentetik bonzai ve 3 bin 862 kök hint keneviri bitkisi ele geçirildi.

Yapılan operasyonlar kapsamında, 373 şahıs hakkında Türk Ceza Kanununun 188. maddesi uyarınca ‘Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti’ suçundan adli işlem yapıldığı bildirilen açıklamada, haklarında işlem yapılan 373 kişiden 189’unun tutuklandığı kaydedildi.

BONZAİ ŞARKISINI ÇALANA YASAL İŞLEM UYGULANACAK

Manisa Valiliği tarafından Manisa il sınırları içerisinde suçu ve suçluyu övdüğü gerekçesiyle yasaklanan ‘Elimde patladı bonzai’ adlı şarkının denetimlerinin de sıkı bir şekilde yapıldığı ve yapılmaya devam edeceği bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi sokaklarda genel olarak ‘bonzai’ olarak adlandırılan uyuşturucu madde gerçekte sentetik kannabinoid ismi altında birçok kimyasal maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler tamamen kimyasal olup bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilerek üretilmektedir. Kullanıcı dilinde bonzai olarak adlandırılan uyuşturucu madde, yeni nesil uyarıcı ve halüsinatif etkiye sahip olan bağımlılık yapıcı sentetik maddelerdir. Bu tür kimyasal maddelerin ülkemizde bonzai adı altında satılmasının nedeni ilk olarak bu maddelerin bonzai ağaç yapraklarına emdirilerek kullanılması suretiyle üretilmesidir. Burada önemli husus kurutulan herhangi bir başka bitkinin de yapraklarının kullanılabilir olmasıdır. Bu maddeler esrar etkisi vermesi sebebiyle sentetik esrar olarak da adlandırılmaktadır."

2008 yılı itibariyle batı ülkelerinde kullanımı yaygınlaşan ve popüler hale gelen, ayrıca birçok çeşidi bulunan sentetik kannabinoidlerin ülkemizde 07.01.2011 ve 17.02.2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararları ile 2313 Sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamına dahil edildiği belirtilen açıklamada, "Manisa Emniyet Müdürlüğü olarak uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili operasyonel mücadele devam etmekte olup, son zamanlarda görsel ve yazılı medyada haberleri yer alan ritmik melodilerle bestelenmiş, özellikle gençlerin bilinçaltına nüfuz eden ve uyuşturucu madde kullanımını özendirici nitelikte olduğu değerlendirilen “Elimde patladı bonzai” isimli şarkının düğün, nişan, konser gibi etkinlikler ile internet, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarında çalınmasının yasaklanması için 08.08.2014 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı ile gerekli yazışma yapılarak hukuki süreç başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Şarkının söz yazarı hakkında şarkı sözlerinin uyuşturucu madde kullanımını özendirmesinden dolayı İzmir 10. Asliye Ceza Mahkemesine dava açıldığı ve şahsın yargılamasının devam ettiği belirtilen açıklamada, "Ayrıca alınan valilik kararı ile Manisa ili sınırları içerisinde, umuma açık yerler ile kapalı ve açık alanlarda yapılan düğün, nişan, konser gibi etkinliklerde çalınması yasaklanmıştır. Şarkı ile ilgili denetimler artırılarak devam edecek, valilik kararına uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır” denildi.