Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) bir grup öğrenci, Uludere (Roboski) olaylarını protesto etti. Eylemin uzun sürmesi üzerine jandarma öğrencilere müdahale etti.

Alınan bilgilere göre, bir grup öğrenci, 28 Aralık 2012 günü Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 köylünün bombalanarak öldürülmesi olayını protesto etmek üzere bir araya geldi. Kampus içerisinde basın açıklaması yapan öğrenciler, daha sonra ’Roboski’ konulu bir tiyatro sahneledi. Öğrencilerin eylemlerine son vermemesi üzerine, kampusa giren jandarma ekipleri, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalede iki öğrenci gözaltına alınırken, gazdan etkilenen iki öğrenci de ambulansla Muş Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sonra dersliklere yönelen öğrenciler, sınav yapılan 3 dersliği basarak öğrencilerin sınav kağıtlarına el koydu. Sınavların iptal edilmesine neden olan eylemci öğrenciler, daha sonra kampustaki kantini işgal ederek, gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

ÖZEL GÜVENLİK VE HDP’LİLER ARASINDA GERGİNLİK

Öte yandan olayları duyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi bir grup da, üniversiteye girmek istedi. Özel güvenlik tarafından içeri alınmayan HDP’liler, zorla girmek isteyince bu defa jandarma barikatıyla karşı karşıya kaldı.

AVUKATA ’ROBOSKİ’ SORUSU

Jandarma ekipleriyle bir süre tartışan HDP’liler adına konuşan Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Mensur Işık, 2012 yılında Roboski’de katliam yapıldığını ve buna dikkat çekmek için öğrencilerin basın açıklaması yaptıklarını ve sert müdahaleyle karşılaştıklarını söyledi. Bu esnada bir yüzbaşı, Avukat Işık’a, Roboski’nin nerede olduğunu sorması üzerine tekrar gerginlik yaşandı.

ÖĞRENCİLER BIRAKILDI, EYLEM SONA ERDİ

Uzun süre, güvenlik kapısında bekleyen HDP’liler, eylem yapan öğrencilerin, bırakılarak yanlarına gelmesi üzerine, bekleyişlerini sonlandırdı. Burada bir açıklama yapan Avukat Mensur Işık, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç’a tepki gösterdi. Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler ve HDP’liler slogan atarak dağıldı.

ÖĞRENCİLERE EYLEM İZNİ VERİLMİŞTİ

Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada, öğrencilere basın açıklaması ve tiyatro gösterisi için izin verildiği belirtilerek; "Öğrencilerimiz, basın açıklamasının ardından tiyatro gösterisi düzenledi. Tiyatro gösterisinin tamamlanmasının ardından dağılmak istemeyen öğrencileri, jandarma ekipleri dağılmaları yönünde uyarmasına rağmen dağılmadılar. Bundan dolayı öğrencilere müdahale edildi. Eylem yapan öğrenciler, sınav yapılan 3 dersliği basarak sınavların iptal edilmesine sebep oldu. İptal edilen sınavlar, üniversite yönetiminin belirleyeceği bir tarihte tekrar yapılacak ve hiçbir öğrencimiz mağdur edilmeyecektir" denildi.