Sinop Nükleer Karşıtı Platformu, Sinop Tatınım Günlerinin düzenlendiği Feshane’de, nükleer santral projelerini basın açıklamasıyla protesto etti. Babasının kucağındaki biberonlu bebek sevimli hareketleri ile dikkat çekti.

Feshane Kültür Merkezi girişinde toplanan Küçükçekmece Sinoplular Derneği üyeleri, Sinop’ta ve yurt genelindeki nükleer santral projelerinin iptal edilmesi için basın açıklaması düzenledi. Feshane Sinop Tanıtım Günleri dolayısıyla stant açmak isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine grup etkinliğini Feshane girişinde yaptı. Üzerlerinde “Ne Sinop’ta, Ne Akkoyu’da, Ne Türkiye’de Ne de Dünyada Nükleer Santral İstemiyoruz” ve “Sinop Fukişima, Akkoyu Çernobil Olmasın” yazılı pankart açan dernek üyeleri sık sık sloganlar atarak nükleer santralleri protesto etti.

Burada grup adına açıklama yapan Sinop Nükleer Karşıtı Platform Başkanı Adnan Çakar, “Bildiğiniz üzere ülkemizde nükleer santraller kurulmak istenmektedir. Bunun ilk adımı olarak Akkuyu Nükleer Santrali ilie ilgili ÇED Raporu hazırlanmış ve jet hızıyla onaylanmış olup nükleer karşıtları açısından itiraz ve mahkeme süreci başlamıştır. Bununla birlikte Sinop ile ilgili çalışmalarda hızlandırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Çakar, “Dünyada baktığımızda trajıkomik bir durum ile karşı karşıya bulunmaktayız. Sanayi devi Almanya’nın 2022 yılına kadar bütün nükleer santrallerini kapatma kararı aldığından dayandığı nokta olan yenilenebilir enerji kaynakları bizden katbe kat azdır. Buna rağmen bizim 60 kilometrekarelik alan 22 bin 500 ağaç kesilerek nükleer ada kurmamız her aklı başında insanda soru işareti yaratmaktadır” diye konuştu.

Milyonlarca ağacın kesileceğini iddia eden Çakar, “İnceburun yarımadasının tamamı ormanlık alanı olduğu göz öünde bulundurulduğunda milyonlarca ağaç daha kesilecektir. Bu insanlar aynı zamanda ABD’nin 1978 yılından beri nükleer santral siparişi vermemiş olmasını da sorgulamaktadır. Mücadelemiz ile geri adım atacak olanlar nükleer lobiler olacaktır. Son sözümüz mutlu kenti mutsuz etmeyin. Mutluluğumuza gölge etmeyin. Sinop çernobil olmasın, nükleer inadından vazgeçin. Nüklüere inat yaşasın hayat” dedi.

Grup üyeleri yapılan açıklamanın ardından Feshane Kültür Merkezi’ne girerek stantları gezdi.