Hrant Dink cinayeti soruşturmasında tanık olarak dinlenen cinayetin faili Ogün Samast, korktuğundan bugüne kadar ifade vermediğini belirterek, “Benden yıllarımı çalan kim varsa ortaya çıkarılmasını istiyorum” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast dönemin kamu görevlilerine yönelik soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’a mektup yazarak ifade vermek istediğini belirtmiş, mektup üzerine harekete geçen savcılık Samast’ın tanık sıfatıyla ifadesini almıştı.

Samast’ın tanık olarak verdiği ifadesinde bugüne kadar anlatmadığı bazı beyanlarda bulunduğu öğrenildi. Yasin Hayal ile mahalleden tanıştığını anlatan Ogün Samast önceki ifadelerinde anlattığı gibi Yasin Hayal’in kendisinde ‘Bir Ermeni var, vatan haini. Devlet bunun ölmesini istiyor bizde bu işi yapacağız’ dediğini hatırlattı.

“YASİN, ‘O ZAMAN SIRTIMIZ SAĞLAM’ DEDİ”

Daha önceki beyanlarında koktuğundan anlatmadığı kısımlar olduğunu belirten Samast, “Mektupta da yazdığım gibi Yasin önce beni Erhan Tuncel’in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerim 3 metre arkamda mutfak bölümü vardı. Mutfağım kapısı açıktı. Erhan ile Yasin konuşuyordu. Bende kulak misafiri oldum. Erhan ile Yasin bu işi konuşuyordu. Erhan’in ’Ramazan Akyürek ve Fuat müdür’ diye konuştuğunu duyunca döndüm dinledim. Yasin dedi ki ’o zaman sırtımız sağlam’ dedi” şeklinde konuştu.

“RAMAZAN MÜDÜR, HATTA İSTANBUL EMNİYET AMİRİ BİLE BİLİYOR”

Tuncel’in evinden çıktıktan sonra Yasin Hayal’e ’Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum ismen de tanıyorum. Trabzon’da müdürlük yaptı biliyorum ama Fuat müdür kim’ dediğini belirten Samast’ın savcılıkta, “Yasin de bana ’Erhan’ın tanıdıkları biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık o çocuk vazgeçti Erhan onlardan referans almış. Ramazan müdür hatta ’İstanbul Emniyet Amiri bile biliyor ama arkamızda hepsi düşün iş büyük kahraman olacaksın cayarsan fena olur yakarım seni’ dedi. Ben de daha önce dediğim gibi tekrar peki dedim” diyerek daha önce hiç anlatmadığı şekilde beyanlarda bulunduğu öğrenildi.

“BURADA ALINIRSAN RAMAZAN MÜDÜR AÇIĞA ÇIKAR”

Olayın nasıl gerçekleşeceğini Yasin’e sorduğunu belirten Samast’ın tanık olarak verdiği ifadesinde, “Yasin bana direkt olarak vuracaksın bu şekilde imzamız olacak ayrıca bana bayrak verdi. Otobüsten Trabzon’a dönerken Samsun’dan seni alacaklar dedi. Eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar’ dedi. Başlangıçta aslında İstanbul’a Yasin de benimle birlikte gelecekti. Fakat polislerin takip ettiğini telefonla dinlendiğini bildiği için görüntülerinin alınabileceğini düşünerek gelmedi” dediği öne sürüldü.

“İKİ KİŞİ TARAFINDAN TAKİP EDİLİYORDUM”

Olay günü iki şahıs tarafından takip edildiğini ifade eden Samast, “İki kişinin sürekli benimle birlikte hareket ettiklerini gördüm. Net olarak 2 kişi gördüm. Hatta bunları şu anda bana gösterseniz teşhis ederim. Biri kısa boylu kafasında kasket vardı. Gri montlu ceket giyiyordu. Diğeri de sakallı uzun boylu kafası da keldi. Saçlarının ön tarafı dökülmüştü. Ankesörlü telefondan Yasin Hayal’i arayarak takip edildiğimi söyledim. O da bana endişelenmememi takip eden kişiler bizden dedi. Zaten bu dediğim takip yeri Akbank’ın yanıdır. Dolayısıyla Akbank’daki görüntüler aslında bunların tespiti mümkündü. Fakat o zaman kamera görüntüleri silindiği için tespit edilemedi. Daha doğrusu mahkeme aşamasında kameralar öğleden önce çalışıyordu. Öğleden sonra bozuktu dendi” şeklinde beyanlarda bulundu.

“YASİN’İ TRABZON’DA POLİS VE JANDARMA KORUYORDU”

Yasin Hayal’in kendisine ‘seni Samsun’da alacaklar’ dediğini aktaran Samast, “Ama polis mi jandarma mı başkası mı bilmiyorum. Yani ben polisin alacağını tahmin ettim. Yasin’in anlatımlarına göre polisin alacağını düşündüm. Yasin’in anlattığına göre her şeyi polis ayarlıyordu. Yasin, Rahip Santaro’yu dövdüğünü zaten açık açık anlatıyordu. Ayrıca TAYAD saldırısına katıldığı görüntülerde Akrep aracın veya zırhlı aracın üstüne çıkan kişi zaten Yasin Hayal’dir. Benim bildiğim kadarı ile hakkında işlem yapılmadı. Kısaca Yasin’i Trabzon’da polis ve jandarma koruyordu. Yasin’e de Erhan Tuncel destek veriyordu” dedi.

“YILMAZER VE AKYÜRÜK’İN ETKİSİNİN KALMADIĞINI DÜŞÜNEREK KORKUMU YENDİM VE KONUŞMAYA KARAR VERDİM”

Savcılıkta tanık olarak ifade veren Samast, bugüne kadar bazı şeyleri anlatmayışının nedeniyle ilgili, “Samsun’dan alındığımda ilk ifademde kimsenin adını vermedim. İşi bireysel olarak yaptığımı söyledim. Ben onu çocuk mahkemesinde söyleyecektim. Cezaevinde saldırıya uğradım. Cezaevi ring aracına bomba ihbarı yapıldı. Mahkeme salonuna bomba ihbarı yapıldı. Yani ben korktum. Bugün gelmemin sebebi gazetelerde bu soruşturmanın sizin tarafınızdan Adalet Bakanlığı’nın izin verdiğini ve soruşturmanın genişletilerek yapıldığın okudum ve bu adamların Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürük’in etkisinin kalmadığını düşünerek için olduğum korkuyu yendim ve konuşmaya karar verdim” dedi.

“AKYÜREK VE YILMAZER’İN İLİŞKİLERİ ARAŞTIRILSIN”

“Bu cinayeti bana işlettirdiler” diyen Samast, “Yasin, suçu üzerine alıyor. ‘Ben işlettim’ diyor. Arkasındaki isimleri söylemiyor. Arkasındaki isimleri benim dediklerim araştırılsın bulunur. Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca ortaya çıkar” diye konuştu.

“BENDEN YILLARIMI ÇALAN KİM VARSA ORTAYA ÇIKARILMASINI İSTİYORUM”

Cinayette kullanılan silahı üzerinde bulunmasını Yasin Hayal’in istediğini aktaran Samast, “Çocuk olduğum için 10 yıl ceza alacağım 4-5 yıl yatıp çıkacağım diye düşündüm. Yasin bu şekilde bana anlattı. Çünkü Yasin bunu devletle polisle yapacak bizim orda polis demek devlet demek. Ben bir çocuk olarak suça sürüklenen bir çocuk olarak bu olaya sürüklendim. Yaşamın en güzel çağlarını benden çaldılar. Benden yıllarımı çalan kim varsa ortaya çıkarılmasını istiyorum” dedi.

“KORKTUĞUMDAN DOLAYI ANLATMADIM”

“Rahip Santaro cinayetine katılan çocuk Oğuzhan Akdil’in durumu da benden farksız değildir” diyen Samast, “Bu iki dosya bağlantılı incelenirse aynı adamlar olmasa bile aynı isimler ile bağlantı kurulacaktır. Ben bu güne kadar yukarı da anlattıklarımı anlatmamamın tek sebebi bu adamlardan korktuğumdan dolayı anlatmadım. Çünkü cezaevinde öldürüleceğimden korktum. Çünkü ben ikinci mahkemeden sonra konuşacağım dedim. Cezaevinde saldırıya uğradım. Akabinde ring aracında bomba ihbarı yapıldı. Arkasından çocuk mahkemesine bomba ihbarı yapıldı. Bunlar bana gözdağı idi. Konuşmam istenmiyordu. Bende böyle algıladım. Bugüne kadar sustum” şeklinde ifade verdi.

“PARALEL YAPI İLE ALAKALARI VAR MI?”

Samast ayrıca Dink cinayetinden bir saat sonra Yasin Hayal’in telefonlarını sistemden kontrol edildiğini hatırlatarak, bu kişinin cinayetten hemen sonra Yasin Hayal’in telefonunu nerden bulduğunu ve bu olaya nasıl karıştığını nerden bildiğinin de araştırılmasını istedi. Cinayetten dakikalar sonra 3 ilden Yasin Hayal’in telefon numarasının sorgulandığını belirten ve sorgulamayı yaptıklarını iddia ettiği 5 kişinin sicil numarasını savcıya bildiren Samast, "Bu bilgiyi kimden alıp sorgulamışlar? Bunların açığa kavuşturulması gerekir. Bugünlerde Türkiye’de peş peşe paralel yapı operasyonları yapılıyor. Bu kişilerin paralel yapı ile bağlantıları var mı? Operasyonda adı geçiyor mu?” diye sordu.