Diyarbakır’da Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesiyle ilgili olarak ikinci operasyonda yakalanan 17 kişiden 10’unun sorguları devam ederken, çevrede güvenlik önlemi alan polis, adliye önünde bekleyen ailelerin dağılmasını istedi.

Diyarbakır’da, 6-7 Ekim tarihlerinde çıkan olaylarda kurban eti dağıttıkları sırada öldürülen 4 kişinin zanlıları olduğu iddia edilen 10 kişi sabah saatlerinde adliyeye getirildi. Haberi duyan Yasin Börü ve 3 arkadaşının ailesi adliye önüne gelerek beklemeye başladı. Adliye çevresinde ve içerisinde yoğun güvenlik önlemi alan polis, ailelere dağılmaları yönünde uyarı yaptı.

Grup adına açıklama yapan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, Yasin Börü ve arkadaşlarının vahşice öldürülmesinin Türkiye kamuoyuna mal olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Son 4 veya 5 gün içerisinde bu katillere yönelik 2 operasyon yapıldı. Bu operasyonlar neticesinde birinci operasyonda 8 kişi ikinci operasyonda ise 17 kişi gözaltına alınmıştır. Sorguları devam etmektedir. Tabi ki katillerin yakalanması kamuoyu vicdanını rahatlatacaktır. Biz inanıyoruz ki sadece bu katiller bu sayılarla sınırlı değildir. Bunlara yönelik olarak diğer faillerinde bir an önce yakalanmasını istiyoruz. Bu katilleri sahaya süren ve bu katilleri teşvik edenleri bir an önce yargı önüne çıkarılması gerekmektedir. Gerekli adımların atılması lazım. Daha önce ülkemizde Roboski katliamı yapıldı. Günlerce aylarca medyada tartışan yazarlar ve medya çalışanları olmuştu. Roboski’nin katilleri de mahkeme ve hukuk önüne çıkarılmadı. Üzüntü verici bir şeydir. Katliamı lanetleyen sivil toplum örgütleri ve medya mensupları dünyada benzeri ve eseri görülmemiş vahşicilikte işlenen bu cinayetleri gündem yapmamaktadır. Bu çifte standart son bulsun. Sorgulamalar 2 gün veya 1 gün bile sürerse kararlı bir şekilde burada takipçisi olarak bekleyeceğiz" dedi.

Yasin Börü’nün babası Fikri Börü ise, çocuğunun vahşice işkenceyle şehit edildiğini ifade etti. Baba Börü, "Geçen gün 8 kişi tutuklandı. Şu an 17 kişi yine yakalandı. Yargılanmalarının ardından ömür boyu hapis cezası istiyorum. Sokağa döken HDP, BDP, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, DBP Diyarbakır eski İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve yöneticiler olmak üzere hepsinden şikayetçiyim" diye konuştu.

Aileler yaptıkları basın açıklamasının ardından adliye önünde beklemeye devam etti.