Prof. Dr Bingür Sönmez’in Kars’ta vurulmasına ilişkin eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen ve yeğeni Özcan Taş hakkında “adam öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan 20 yıla kadar hapis istendi.

Prof. Dr. Bingür Sönmez’in Kars’ın Sarıkamış ilçesinde vurulmasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame eski Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in 30 Mart 2014 seçimlerinde Partisinin yetkili organları tarafından Belediye Başkanlığına aday gösterilmemesini müşteki Bingür Sönmez’in aleyhine yürüttüğü propaganda faaliyetlerine bağladığı ilçe meydanında Sönmez’i öldüreceğine ilişkin beyanlarda bulunduğu ifade edildi.

Müşteki Sönmez’in olay günü her yıl geleneksel olarak yapılan Sarıkamış Şehitlerini Anma Günü kapsamında ilçede olduğu ve şüphelilerin bunun üzerine eylem planı yaptığı yer aldı.

İlçedeki MOBESE ve yol güzergahındaki işyerlerine ait kamera kayıtlarına göre şüpheliler Özbilen ve Özcan Taş’ın içerisinde bulundugu 06 PC 428 plakalı aracın aralarında müşteki Bingür Sönmez’in de bulunduğu araç konvoyunu 09.44’ten 10:30’a kadar takip ettiği anlatıldı.

Daha sonra yaklaşık bir buçuk saat süre boyunca müştekiyi takip ettikleri anlatılan iddianamede, Gaziler Meydanı’nda Özbilen’in “Bingür” diye bağırdığı, Sönmez’in şüpheliye doğru döndüğü sırada Özbilen’in 2 kez müştekiyi hedef alarak ateş ettiği anlatıldı. Bu sırada tanık Bünyamin Akbulut’un şüphelinin koluna hamle yaparak isabetli atış yapmasına mani olduğu belirtilen iddianamede, ancak bu sırada şüphelinin bir kez daha silahını ateşlediği, merminin yerden sektiği ifade edildi. Akbulut’un iteklemesi sonucu şüpheli Özbilen’in yere düştüğü, bu sırada silahtan çıkan mermilerden birinin Sönmez’in refleks ile kaldırdığı sol el bileğine, diğerinin de sol femoral bölgesine isabet ettiği anlatıldı.

Yaralanarak yere düşen Sönmez’e diğer şüpheli Özcan Taş’ın tekme attığı kaydedilen iddianamede çevredeki kişilerin şüphelilere müdahalede bulunduğu belirtildi. Bu sırada şüpheli Özbilen’in yaralandığı aktarıldı.

Şüpheli Özbilen’in savunmasında, Sönmez ile tesadüfen karşılaştığı konuşmak istemesi üzerine müştekinin agresif bir tavırla yanında bulunanları tahrik edecek şekilde kendisine yönelmesi üzerine saldırıya uğradığını ve kendisini korumak amacıyla ruhsatlı silahını çekerek yere doğru ateş ettiğini söylediği belirtildi. Sönmez’i takip etmediğini, öldürme kastının bulunmadığını savunduğu anlatılan iddianamede, eldeki delillere göre şüphelinin bu savunmasına itibar edilemeyeceği anlatıldı.

İddianamede şüpheli Özbilen’in eylemine kendiliğinden son vermeyip müştekinin yanında bulunan tarafından engellenmesi hususları göz önüne alındığında eylemin öldürmeye yönelik olduğu belirtildi.

Ancak eyleminin şüphelinin elinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı, bu nedenle eylemin tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüste kaldığı anlatıldı.

Şüpheli Özbilen’in tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıla kadar, şüpheli Özcan Taş’ın da yardım ettiği gerekçesiyle 20 yıla kadar hapsi talep edildi.

İddianamenin kabulüne karar veren Kars 1. Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşmanın 30 Aralık’ta yapılmasına karar verdi.