Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, umut tacirlerine geçit vermiyor. Geçen üç günde 105 sığınmacıyı kurtaran ekipler, 1 insan kaçakçısını da yakaladı.

Sahil güvenlik ekipleri, 17–20 Kasım 2014 tarihleri arasında yaptıkları devriye görevi esnasında toplam 105 sığınmacıyı kurtardı. Ekipler, 17 Kasım’da Bodrum’da Turgutreis önlerinde fiber tekne içerisinde düzensiz göçmen grubu tespit etti. Yapılan operasyon sonucu 4 erkek ve 4 kadın olmak üzere Suriye uyruklu 8 sığınmacı kurtarıldı, 1 insan kaçakçısı yakalandı. Jandarma birimlerine verilen bilgi doğrultusunda gerçekleştirilen operasyonda 9 göçmen kaçakçısı ve bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi.

“YUNANLAR TEKNENİN MOTORUNU PARÇALADI”

18 Kasım’da Çeşme açıklarında 20 erkek, 3 kadın, 5 çocuk olmak üzere Suriye, Mali, Fildişi, Eritre ve Kamerun uyruklu 28 kişi kurtarıldı. Sığınmacılar, ilk ifadelerinde Sakız Adasına kadar ilerlediklerini, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin yanlarına gelerek onları kendi gemilerinin üzerine aldıklarını, tekrar Türkiye karasularına getirilerek aynı lastik bota bindirildiklerini ve bot motorunu parçaladıklarını, aramaları için de Türk Sahil Güvenliğinin numarasını verdiklerini söyledi. Yine aynı tarihte İzmir’in Dikili ilçesi, Garip Adası üzerinde tamamı Suriye uyruklu 19 sığınmacı yakalandı.

20 Kasım’da Bodrum Adaboğazı mevkisinde bulunan Görecek Adası üzerinde 19 erkek, 4 kadın ve 1 çocuk olmak üzere tamamı Suriye uyruklu 24 sığınmacı kurtarıldı. Aynı tarihte Aydın’ın Didim ilçesi, Tekağaç Burnu önlerinde lastik bot içerisinde düzensiz göçmen grubu tespit edildi. Göçmenlerin olumsuz deniz şartlarından etkilenmemeleri amacıyla bölgede bulunan balık çiftliğine ait tekne yardımıyla süratli bir şekilde emniyetli sahaya ulaştırıldı. Yapılan kurtarma operasyonu sonucunda 23 Suriye, 2 Mali ve 1 Eritre olmak üzere tamamı erkek 26 sığınmacı kurtarıldı.