Çemberlitaş’ta toplanan çeşitli sendikalar, liselerde okutulması düşünülen Osmanlıca dersine destek vermek için eylem düzenledi. Grup, eylemlerinin ardından temsili Osmanlıca dersi verdi.

Çemberlitaş’taki Sultan II. Abdülhamit Han’ın kabri önünde toplanan Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen, 9’uncu Milli Eğitim Şurası’nda, Osmanlıca’nın imam hatip liselerinde zorunlu, diğer liselerde de seçmeli olarak okutulması yönünde alınan tavsiye kararına destek amaçlı eylem düzenledi. Eyleme Memur- Sen, Bem-Bir-Sen İstanbul şubeleri, Büro Memur- Sen, Eğitim- Bir- Sen, Genç Memur Sen başta olmak üzere, çok sayıda dernek ve sivil toplum örgütleri katıldı. Eyleme katılanlar üzerlerinde Osmanlıca yazılı pankart açarak tavsiye karına destek verdi.

“HÜKÜMETİN OSMANLICA DERSİ FİKRİNE DESTEK İÇİN HAYKIRIYORUZ”

Konuya ilişkin basın açıklamasını yapan Bem- Bir- Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Niyazi Karakoç, “Bugün burada, koca cihan devleti ve tüm dünyaya asırlarca adaletle hükmeden atalarımızın bıraktığı mirasa sahip olmak, anlamak ve gelecek kuşaklarımıza ışık tutmak için toplanmış bulunmaktayız. Bu vesile ile sendikamızın milli mesele olarak gördüğü arşiv kanununa ve hükümetin Osmanlıca dersi fikrine destek vermek için haykırmaktayız. Milletleri millet yapan ve o milleti diğer milletlerden ayıran temel esaslardan birisi de o milletin kullandığı dil ve alfabesidir” dedi.

“OSMANLICA TÜRKÇE’DİR”

Osmanlıca’nın Türkçe olduğuna vurgu yapan Karakoç, “Ne gariptir ki, tamamen bize ait olan ve günümüzde artık Osmanlı Türkçesi olarak tabir edilen, Tarihi Türkiye Türkçesi’ni bir yazı dili olmaktan öte, ayrı bir lisan zannedenlerimizin sayısı maalesef hiç de az değildir. Ve yedi asır cihana hükmetmiş bir imparatorluğun alfabesinin nesillere öğretilmesi için eylem yapıyor oluşumuz ne talihsizliktir. Kamuoyunda Osmanlıca meselesi sanki Latin alfabesinin yerine yeniden Arap alfabesine dönüş olacakmış gibi maksatlı bir propaganda yapılmaktadır. Halbuki Osmanlıcadan maksat, Osmanlıca yazıp çizmekten de ziyade tarihsel birikimlerimiz ve kaynaklarımızın yeni nesillerimizce okunup anlaşılabilmesidir” diye konuştu.

Osmanlı arşivlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bir çok meselenin gün yüzüne çıkacağını iddia eden Karakoç, “Osmanlı arşivi bugün 38 devletin evraklarına ev sahipliği yaptığından, Suriye, Libya, Kerkük, Musul, Filistin başta olmak üzere Türkiye açısından önemli birçok bölgenin tapusunun da bizde olduğunu düşünürsek, O arşivlere gelecek nesillerimizin mutlaka sahip çıkması ve okuyabilmesi kaçınılmaz bir sorumluluktur. Arşiv belgelerinden güç alarak tüm dünyaya Ermeni meselesi hususunda haklı olduğumuzu yine bu arşivlerden aldığımız bilgilerle haykırmaktayız” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından, grup ilk Osmanlıca dersini icra etti. Osmanlıca dersinin ardından Osmanlıca’ya dair ders kitapları dağıtıldı.