Trafik kazaları, ülkemizde yaralanmalara bağlı ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer almaktadır. Motosiklet kazalarının tüm trafik kazaları içindeki oranı ülkeden ülkeye, şehirden şehire değişiklik gösterse de, motosiklet kazalarında yaralanma ihtimali otomobil kazalarına göre çok daha yüksektir. Diğer koruyucu giysilerle birlikte kask, kaza anında ölüm ve yaralanmayı en aza indirmektedir. Bu oranın ölümlerde    % 70, yaralanmalarda ise % 45 gibi çok büyük bir rakamda olduğu bilinmektedir.
Otomobil kazalarında yaralanma oranı % 20 iken motosiklet kazalarında bu oran % 80' in üzerindedir. Yapılan araştırmalara göre; kask kullanımı, muhtemel kazalarda baştan alınan sert darbeleri % 70 oranında engellediği tespit edilmiştir. Kask kullanımı motosiklet sürücülerinin kendi can güvenlikleri için önemlidir. Çoğu zaman çok sıkıyor diye takılmayan kask, kazalarda motosiklet sürücüsü veya yolcusunun ölümüne neden olmaktadır. 

Bu nedenle kask (koruma başlığı) kullanmak hem yasal hem de hayati bir zorunluluktur. 
01.01.2013 – 30.06.2013 tarihleri arasında Karaman il merkezinde meydana gelen 220 yaralamalı trafik kazasından, 89 trafik kazasına motosiklet ve motorlubisiklet sürücülerinin karıştığı tespit edilmiştir. Motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin karışmış olduğu bu trafik kazalarında 89 vatandaşımız yaralanmış ve bazı vatandaşlarımız da sakat kalmıştır. 

İlimizde motosikletlerin karışmış olduğu trafik kazalarındaki sürücü kusurları incelendiğinde,  ilk dört sıradaki kusur durumları şöyledir: 
- Kavşaklarda ilk geçiş hakkına uymamak, 
- Araçların hızını hava, yol ve trafik durumuna göre uydurmamak, 
- Kavşaklara yaklaşırken hızını azaltmamak, 
- Dönüş kurallarına riayet etmemek, Yine, bu trafik kazalarında;  sürücülerden bir kısmının sürücü belgesinin bulunmadığı, bazılarının ise yetersiz sürücü belgesiyle motosiklet ve motorlu bisiklet kullandığı tespit edilmiştir. 

Motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin ölümcül trafik kazalarına karışmaması için; 
-  Standartlara uygun koruma başlığı (kask) takmaları, 
-  Aşırı hız yapmamaları, 
-  Kavşaklara yaklaşırken hızlarını azaltmaları, 
-  Dönüş kurallarına uymaları ve dönerken işaret vermeleri, 
-  Kavşaklarda ilk geçiş hakkı kurallarına riayet etmeleri, 
-  Araçlarının muayenelerini zamanında yaptırmaları, 
-  Sürücü belgesiz olarak araç kullanmamaları ve 
-  Diğer trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. 

Ayrıca, sürücü belgesiz olarak veya yetersiz sürücü belgesi ile motosiklet ve motorlu bisiklet kullandığı tespit edilen sürücülere; Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince 1.407,00 TL 

Sürücü araç sahibi değilse araç sahibine de 1.407,00 TL trafik idari para cezası, diğer kural ihlâllerinde de gerekli trafik idari para cezası uygulanmaktadır. 
Şartlarını yerine getirmeden ve kurallara uymadan motosiklet ve motorlu bisiklet süren kişiler, hem kendi hem de başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. 
Bu nedenle bu kişiler hakkında Kanunlar çerçevesinde caydırıcı tüm tedbirler alınacaktır.