Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde karaya vurmuş bir yunus bulundu. Yunusun av tüfeğiyle yakın mesafeden vurularak öldürüldüğü anlaşıldı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Gökçeada’nın Aydıncık (Kefalos) sahilinde karaya vuran tırtak türü yunusun av tüfeği ile yakın mesafeden vurularak öldürüldüğünü açıkladı. Dişi yunusun vücudunda yedi adet saçma deliği tespit edildi. TÜDAV, bu olayı takip etmek üzere yetkili kurumlara ihbarda bulundu. TÜDAV’dan yapılan açıklamada, “Yapılan inceleme sonunda, Akdeniz popülasyonu nesli tehlikede olarak tanımlanan tırtak (Delphinus delphis) türü yunusun, en az tek el ateşle yukarıdan ve yakın mesafeden vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Nekropsi sırasında dişi yunusun vücudundan iki adet saçma çıkarıldı. Kaburga kemiklerinin arasından geçen saçmalar yüzünden akciğerleri parçalanan yunusun cansız bedeninde yedi adet kenarları düzgün saçma deliği bulundu” denildi.

Çanakkale Valiliği başta olmak üzere diğer yetkili kurumlardan olayın faillerinin bulunmasını talep eden TÜDAV, BİMER üzerinden yetkili kurumlara ihbarda bulundu. Son bir haftada bölgede avcılık yapan balıkçı teknelerinin uydu takip sistemi ve liman ziyaretleriyle belirlenerek soruşturmaya dahil edilmeleri gerektiğinin altını çizen TÜDAV Başkan Yardımcısı Arda M. Tonay, “Nesli tükenmekte olan bu hayvanların korunması için ilgili bakanlıkların acilen toplantı yapması gerekiyor. Vatandaşlarımız da karaya vuran bütün yunusları TÜDAV’a bildirerek katkı sağlayabilirler” dedi.

Türkiye denizlerinde yaşayan deniz memelilerinin, 1380 sayılı su ürünleri kanunu ve uluslararası antlaşmalar ile koruma altında olduğunu vurgulayan Tonay, “Yakın tarihli bir örnek olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde okla vurularak öldürülen afalina türü yunusun faili konulan ödül sayesinde kısa sürede yakalandı. 30 Nisan 2013 tarihinde Antalya’da ateşli silahla öldürülen, fakat failleri halen yakalanmayan Akdeniz foku vakası gibi kasdi öldürme vakalarında, ilgili bakanlıkların ve valiliklerin, konu hakkında sağlıklı bilgi verecek kişiler için ortaya bir ödül koymasını ve bu sayede faillerin bulunmasını teklif ediyoruz. Ayrıca Türkiye’nin farklı bölgelerinden aldığımız ihbarlara göre, yunuslara düşmanca hisler besleyen bazı balıkçılar, gerek kıyıdan, gerekse tekneden hedef gözeterek yunusları vurmaya çalışmaktadır. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan talebimiz, bütün balıkçı teknelerinde her türlü yivli/yivsiz, ruhsatlı/ruhsatsız silah bulundurulmasını yasaklaması ve amatör ve ticari maksatlı su ürünleri avcılığı tebliğlerine acilen bu maddeyi eklemesidir” dedi.