Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Kızıldere Mahallesi’nde yaşayan 92 yaşındaki Mehmet Can, yerli malı haftası kutlayan öğrencilere sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarını açıkladı.

Kızıldere Mahallesi’nde Muhtar Ali Pekel’in organize ettiği yerli malı haftası etkinliklerine katılan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ile Kızıldere İlk ve Orta Okulu öğrencileri sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarını 92’lik Mehmet Can’dan aldı. Öğrencilere küçük yaştan itibaren çalışarak ve sağlıklı beslenerek uzun yaşayabileceklerini söyleyen Mehmet Can; “Ben çok çalıştım, boşta hiç durmadım. İncir, zeytin, kestane, üzüm, karpuz ve zeytinyağı kullandım. Ama hepsi doğaldı ve ilaç yoktu. Beslenmeniz organik olacak. Çok çalışın, doğal ürünler yiyin ve bu sayede çok sağlıklı, uzun yaşayın. Market ürünlerini tüketmeyin. Bahçelerinizde yetiştirip, kendi doğal ürünlerinizi tüketin” dedi.

5 çocuk babası olduğunu ifade eden Mehmet Can; “Allah nasip etti çocuklarımı da okutup, evlendirdim. Şimdi yalnız yaşıyorum ve her işimi kendim yapıyorum. Odunlarımı keserim, taş kırarım, bahçemdeki sebzelerin yanı sıra zeytinimi ve portakalımı da kendim toplarım. Ben zaten bunları yaparak sağlıklı yaşıyorum. Şimdiki gençler hem hazır gıda yiyor, hem de masa başı işler yaparak vücudunu çalıştırmıyor. Sağlıklı yaşamak istiyorlarsa hem doğal, yöremizin ürünlerini yiyecekler hem hareket edip çalışacaklar. İşte benim yaşama sırrım bu” dedi.

299 KİŞİ 90 YAŞ VE ÜZERİNDE OLACAK

Okumak, yaşamak ve yaşlanmak için Nazilli’nin ideal bir şehir olduğunu belirten Belediye Başkanı Haluk Alıcık da; "Nazilli, uzun yaşamın anavatanı oldu. Son verilere göre ilçemiz 90 yaş üzerinde 299 kişiye ulaşıyor ve bunların 2’si de 100 yaşını devirmiş olacak. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji bölümünün açıklamalarına göre Nazilli’de yetişen ürünler, havası ve yerel ürünleri uzun ömürlü insanların yaşamına etkisi var. Biz Nazilli’deki ürünlerin ülkemize mâl olmasını istiyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki vatandaşlarımız bu ürünleri zaten kullanıyor ama biz bunun yaygınlaşmasını istiyoruz" dedi.

HERKES DOĞAL ÜRÜN SAHİBİ OLABİLECEK

Uzun yaşam merkezi olmanın getirdiği sorumluluk ve zorunluluklar ölçüsünde Huzurevi ve Alzheimer merkezi açtıklarını ifade eden Başkan Alıcık; "Belediye olarak uzun yaşam şehrimizin bilinirliği ve ülkemizdeki insanların da uzun yaşaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Belediyemiz projeleri kapsamında da bu ürünlerin bulunabilirliği ve tarlası, bahçesi olmayanların bu ürünleri yetiştirmesi için hobi bahçeleri projesini geliştirdik. Kısa süre içerisinde bu bahçelerin oluşturulmasını sağlayacağız. Nazilli içinden yada ülkemizin herhangi bir yerinden bu bahçelere sahip olan vatandaşlarımız gelerek, doğa ile iç içe olacak. Sağlıklı ürünler tüketecek ve Nazilli’nin havasını soluyacak, suyunu içecek. Bu bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.