AK Parti MKYK Üyesi ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, TBMM’ye sevk edilen istihdam, yatırım ve üretim teşviklerinden konut hesabına, hurda indiriminden çeyiz desteğine kadar pek çok konuda düzenleme getiren Torba Yasa hakkında bilgi verdi.

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, söz konusu yasa tasarısı ile vergi yükü sabitlenerek, asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalmasının önleneceğini, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde sabit tutulmasıyla, asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesinin sağlandığını aktardı.

Savaş, “Yatırım, üretim, ihracat, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşvik edileceğini belirterek, "Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getiriliyor. Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuarlarında kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası sağlanıyor. Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019’a kadar alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut yıpranma payı sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek" ifadelerini kullandı.

Savaş, açıklamasının devamında “Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmelerine devam edilen ve sonrasında genel kurula gidecek olan torba yasanın içinde; 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara, yeni araç alımlarında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi geliyor. Bireysel Emeklilikte cayma süresi 3 kata kadar arttırılacak. Maden kazasında ölenlerin ailelerine devlete 1 kadro verilecek. Eğitim hizmetleri için ilave 5 bin sözleşmeli öğretmen atama hakkı veriliyor.5 bin ilave öğretmen alınacak. Asgari ücret vergi diliminden etkilenmeyecek. Amatör spor dalları destekleniyor. İstihdam artışı için teşvik verilecek. Çeyiz desteği için devlet katkısı oranı yüzde 20’den 25’e, azami katkı 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek. Konut hesabında devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya, azami devlet katkısı oranı yüzde 20’den 25’e çıkarılıyor” dedi.