Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Aydın Şubesi tarafından düzenlene ‘Antrenör Etik Değerleri’ konulu seminer düzenlendi.

TÜFAD Yönetim Kurulu üyesi ve antrenör Serkan Bilen’in konuşmacı olarak katıldığı seminere, az sayıda antrenör katıldı.

Seminerin açılışını yapan TÜFAD Aydın Şubesi Başkanı Tevfik Ata Tekin, Türkiye’de 102 profesyonel kulüp olduğunu söyledi. Tekin, “Türkiye’de 17 bin 280 antrenör var. Bu 17 bin 280 arkadaşın bu 102 profesyonel takıma aday olduğu gerçeği Türkiye’nin bir gerçeği. Buradan hareketle Aydın’ı bu işin içine katacak olursak, düzenlediğimiz seminerin daha anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

1983’te Spor Akademisi’nden mezun olduğunu kaydeden Tekin, mezun olduktan sonra maç analizleri yaptıklarını söyledi. Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Maç analizleri yaparken, müsabakada bir futbolcunun kat ettiği mesafe 6.5 kilometre civarındaydı. Şu anda yapılan maç analizlerinde oyuncuların kat ettiği mesafenin 12 kilometre civarında olduğunu görüyoruz. Yani 30 yılda Türk futbolunda yüzde yüzlük bir artış söz konusu. 30 yıl önce kendimizi çağın en iyi futbol eğitimini almış insanlar olarak görüyorduk. Ama 30 yıl sonra aynı bilgileri güncelleyemiyorsak çağın gerisinde kalmışız demektir. Bu kadar net”

“ALTYAPIDAKİ ÇOCUKLARIN DERS TAKİBİNİ YAPMALIYIZ”

TÜFAD Yönetim Kurulu üyesi Serkan Bilen, altyapı antrenörlerinin yetiştirdiği oyuncuların yüzde 90’ının amatör veya profesyonel bazda çok iyi yerlerde olmadığına dikkat çekti. Altyapı oyuncularının eğitim ve öğretim yönlendirilmesinde altyapıda çok etkili olduğunu belirten Bilen, “Antrenörün çocuğun karnesini aldığında bir çikolata veya gofret hediye etmesi dahi çocukları mutlu ediyor. İlk okul ve ortaokul seviyesindeki oyuncularımızın ders takibini yapmamız gerekiyor. Oyuncu, antrenörünü okulda gördüğü takdirde gerçekten çok seviniyor. Derslerine daha fazla sarılıyor. Ders başarısı artıyor. Bilim sürekli gelişiyor. Sürekli takip etmemiz lazım. Antrenman programları dahi değişiyor” diye konuştu.

“BİR İSİ AYDIN FUTBOLUNA ZARAR VERİYOR”

ASTAŞ Spor antrenörü Bülent Demirayak ise, Aydın’da iyi bir konumda olan bir antrenör ile yaşadıklarını anlatarak, “Aydın futbolunda iyi konumda olan bir isim Aydın futboluna zarar veriyor. Profesyonel takıma verdiğimiz oyuncuları başka kulüplerde görüyorum.Yani amaç bizim gibi zor şartlarda ayakta duran kulüpleri dağıtmak mı, yoksa profesyonel takıma bir oyuncu yetiştirmek mi?Gördüğüm kadarıyla bu oyuncular türlü oyunlarla diğer kulüplere veriliyor. Ben bu insanı kınıyorum. Keşke burada olsaydı, yüzüne karşı söyleseydim” şeklinde konuştu.

Demirayak, Aydınspor 1923 altyapısına verdikleri Salih Mert ve Kadir Altıngül gibi oyuncuların akıbetini dahi bilmediklerini ifade etti. Seminer, soru cevap şeklinde devam etti.