Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Aydın Şubesi, “Türkiye Ekonomisinde Son Durum” konulu konferans düzenledi.

Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı Aydın Şubesi’nin vakıf binasında düzenlediği sohbet toplantılarının bu haftaki konusu “Türkiye Ekonomisinde Son Durum” oldu. Serbest Muhasebeci-Mali Müşavir Hilmi Bilir’in konuşmacı olarak katıldığı sohbete Türkav Aydın Şubesi Başkanı Bilge Ozan ve üyeler katıldı.

Bir ülkenin ekonomik yapısının o ülkenin gücünü göstermede büyük rol oynadığına değinen SMMM Hilmi Bilir, herkesin 7’den 70’e küçük de olsa ekonomisi olduğunu ifade etti. Bilir; “Faiz oranlarımız başka ülkelerde uygulanan faiz oranlarının en yükseklerinden biri olarak görülüyor. Ekonominin büyümesi, göreceli olarak yüksek. Yüzde 4’ler dolayında. Fakat büyümede yavaşlama ihtimali çok yüksek. Büyümenin lokomotifi üretim değil. Büyüme dış kaynaklara (ithalata) dayalı tüketimden kaynaklanıyor. Cari açığın Milli Gelir’e (gayrisafi yurtiçi hasılaya - GSYH) oranı dünya sıralamasında en yukarıdayız. Özel sektörün dış borcunun Milli Gelir içindeki payı diğer ülkeler sıralamasında en yükseklerde seyrediyor. Başka ülkelerle karşılaştırmada Türkiye’yi ekonomik açıdan ayrıştıracak en güçlü kalem bütçe açığının kamu yerine özel sektör borçlandığı için küçük olması ve kamu borcunun Milli Gelir’e göre düşük olmasıdır” dedi.