Aydın Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu tarafından 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında ‘İnsan Hakları’ konulu konferans düzenlendi.

Öğrencilerin yanı sıra polis müdürleri ve jandarma komutanlarının da katıldığı konferansta İnsan Hakları’nın tarihçesi, felsefi ve hukuki boyutları ele alındı. İnsanlığın var oluşundan bu yana ve özellikle yazının icadından itibaren insan hakkı ihlalinin önlenmesi ile ilgili alınan çeşitli tedbir ve kurallardan söz edilirken, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in veda hutbesinin insan hakkının önemi konusunda en önemli beyanname olduğu belirtildi.

Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali yardımcısı Mehmet Polat, İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı çeşitli birimlerin komutanları ve Aydın İl Emniyet Müdür Yardımcıları, öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra sağlık müdürlüğü, müftülük ve çeşitli kurumlardan çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı.

Tarihçi Seher Dere, Felsefeci İlhan Balkan ve avukat Derya Bulut’un konuşmacı olarak katıldığı konferansta 10 Aralık 1948’de yayınlanan İnsan Hakları Bildirgesi’nin günümüz ve 1948 öncesi halleri ele alındı.

İnsanlığın var oluşu ve ardından Sümerler tarafından yazının icadı ile başlayan süreçte insan haklarının korunmasına yönelik sürekli çeşitli kuralların konulduğu, ancak sanayileşme sonucu ortaya çıkan çıkar çatışmaları nedeniyle insanların hep hayatını kaybettiği belirtildi.

“VEDA HUTBESİ İNSAN HAKLARININ KORUNMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ”

Tarihten bu yana çeşitli devlet ve toplumların insan hakkına verdiği önem ya da insan hakkına ilişkin görüşlerinin de anlatıldığı konferansta son peygamber Hz. Muhammed’in veda hutbesinin insan hakları açısından çok önemli olduğu vurgulandı.

Konferansta son konuşmayı yapan ve doyumsuz sunumu ile dinleyenleri zaman zaman güldürüp zaman zaman düşündüren Felsefeci İlhan Balkan ise, insan hakkını ihlal edenin de ihlal edilenin de adı üstünde insan olduğunu belirterek “Özünüzde insan olursanız ve iletişim kurmasını bilirseniz sorunlar kendiliğinden çözülür. Herkes insanlık paydasında toplanır ve insanın ortak paydasında buluşursa hak ihlalleri de ortadan kalkar” diyerek herkesin birbirinin hakkına saygı duymasını istedi.