Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) M. Rifat Hisarcıklıoğlu, teknolojinin imkanlarını ticaret erbabının hizmetine sunan Aydın Ticaret Odası’nın bir ilke imza atarak Türkiye’ye örnek olduğunu belirtti.

TOBB M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından “AYTO Çağ Atlatıyor” sloganıyla hazırlanan “AYTObil” Proje Lansmanı, AYTO- Atlasjet işbirliğiyle TOBB Aydın Oda ve Borsaları Aydın Valiliği Meslek Lisesi protokol törenlerine katıldı. ADÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törende Vali Erol Ayyıldız, TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Gültekin Kılınç, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, AYTO Meclis Başkanı Sefa Yüksel, AYTO Başkanı Hakan Ülken, ATB Başkanı Adnan Bosnalı, AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin ile Aydın ve çevre illerden gelen oda ve borsaların başkanlarıyla üyeleri hazır bulundu.

AYTO Başkanı Hakan Ülken, açılış konuşmasına İzmir, Denizli, Manisa, Muğla, Balıkesir, Konya, Antalya, Trabzon il ve ilçelerinden gelen 50 ye yakın oda ve borsa başkanına teşekkür ederek başladı. Ülken, “ Göreve geldiğimizden bugüne kadar pek çok projeye imza attık Projeleri tanıtım yapmak amacıyla şimdiki zaman kipi ile yeri geldi ‘AYTO Aydınlatıyor’ dedik, yeri geldi “AYTO Kaliteyi Getiriyor’ dedik, yeri geldi ‘AYTO Uçuruyor’ dedik ama hepsinin özünde ‘AYTO Üye odaklı Çalışıyor’ dedik. Çünkü göreve geldiğimiz anda Aydın’ın sosyal konularından uzak kalmayacağız ama bizim tüm projelerimiz sosyoekonomik olacak, üyelerimize dolaylı da değil direk temas edecek demiştik. Bugüne kadar pek çok projeye imza attık. Bugün de “AYTO Çağ Atlatıyor’ diyoruz” dedi.

“AYTO Çağ Atlatıyor” sloganıyla hazırlanan “AYTObil” projesi hakkında bilgiler veren AYTO Başkanı Hakan Ülken, ticaret erbaplarının bilişim ve teknoloji çağına ayak uydurması gerektiğini söyledi. Çağa ayak uyduramayan millet ve kurumların bundan büyük zararlar göreceğine işaret eden Ülken, şunları söyledi: “Biz üyelerimize verdiğimiz değer ve onlardan aldığımız güç ile teknolojinin, bilimin ve bilgiyi üyelerimizin hizmetine en uygun şekilde nasıl kullandırabileceğimizi düşündük. Yer yüzündeki tüm teknolojik imkanları üyelerimizin hizmetine sunduk. Üyelerimizin iş ve işlemleriyle ilgili kolaylıkları, Aydın ve Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizliğe bir nebze olsun katkı sağlamayı ve bunun yanı sıra bizim asli vazifemiz olan üyelerimizin ticari hayatları ve hacimlerini geliştirmeye yönelik ulaşılabilirliklerini sağlamayı hedefledik. Bunun içersinde de çok detaylı teknolojik imkanlar kullandık”

“AYDIN EKONOMİSİNİ UÇURACAĞIZ”

26 Ekim 2013 tarihinde AYTO ile Atlesjet arasında imzalanan “AYTO Uçuruyor” projesinde başarılı sonuçlar aldıklarını kaydeden Ülken, “Tam 1 yıl önce Atlasjet’in sahibi Murat Ersoy ile bir işbirliği protokolü imzaladık. O kadar sıcak bir ilişki kurduk ki, Atlajset uçağının kabinine girdiğimizde kendimizi ofisimizde gibi hissettik. AYTO ile Atlasjet arasında gerçekleşen bu işbirliği önemli başarılara imza attı. 1 yıl içerisinde binin üzerinde üyemizi odamız bütçesinden ücretsiz olarak fuarlara uçurduk. Bu üyelerimizin fuarlar sayesinde işlem hacimlerindeki artışları, Aydın’a dönüşüm olan katma değerleri ve ekonomik büyümelerini gördükçe ne kadar doğru bir iş yaptığımızı tespit ettik. Bu seneki hedefimiz 2 binin üzerine çıkmak. ‘AYTO Uçuruyor’ derken amacımız üyemizi 10 bin metre yükseklikte bir noktadan diğerine ulaştırmak değildi. Biz ‘AYTO Uçuruyor’ derken, Aydın ekonomisini uçurmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

AYDIN’A 24 DERSLİKLİ TOBB MESLEK LİSESİ

Başkan Ülken ayrıca TOBB tarafından Aydın’a 24 derslikli okul yaptırılacağını ifade ederek “Bugün bir de TOBB’nin yaptırıp Aydın Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hibe edeceği TOBB Meslek Lisesi protokolü için bir aradayız. 24 derslikli okul kazandırılacak Aydın’a, bu konu uzun yıllardır gündemdeydi. Bizim görev süremiz içerisinde tamamlanıyor olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir.”diye sözlerine son verdi.

AYTO Başkanı Hakan Ülken’in konuşmasının ardından “AYTOBİL” projesi hakkında Yüksek Bilgisayar Mühendisi Ahmet Şentürk bilgi verdi. AYTO - Atlajet işbirliğinin doğuşunu anlatan Atlasjet Yönetim Kurulu Murat Ersoy, “Ben Akseki’liyim ama Hakan başkan ticaret konusunda benden daha yetenekli çıktı” diyerek AYTO Başkanı Hakan Ülken’e teşekkürlerini iletti.

“AYTO, TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTI”

“AYTObil” projesi tanıtımının ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye’de bir ilk olan bilişim projesini hayata geçiren AYTO yönetimini kutladı. TOBB bünyesinde de oluşturmak için çalışmaların devam ettiği bu projenin Türkiye genelindeki tüm oda ve borsalara örnek olması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu projeyi dinlerken bir gurur duydum. AYTO’nun bu projeleri odaların ne iş yaptığının en somut göstergesi. AYTO 5 yıldızlı uluslar arası akredite bir oda. Londra, Paris, Berlin’de bir oda üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa Aydın Ticaret Odası’da üyelerine öyle hizmet veriyor” dedi.

İnternetin artık iş dünyası için vazgeçilmez hale geldiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Sosyal medya kullanımında en yük noktalardayız ama maalesef çok kötü kullanıyoruz. Herkesin birbirine her türlü şeyi söyleyebildiği bir hakaret etme aracı olarak kullanıyoruz. Biz sosyal medyayı böyle kullanırken, dünya interneti ekonomik getiri sağlaması için kullanıyor. Ticaretini internet üzerinden yapıyor. E-ticaret bakımından dünyadaki en son ülkelerden birisiyiz. İngiltere’de ticaretin yüzde 14’ü e-ticaret üzerinden dönerken; bizde ise toplam ticaretteki payı yüzde 1’in altında. Büyük firmalar için demiyorum ama bu küçük ve orta ölçekli firmalar için bulunmaz bir fırsat. Biz cep telefonunda bütün dünyayı avucunuza alıyorsunuz. Firmanızın tanıtımı ve mal satma konusunda gidemeyeceğiniz her yere bu sayede ulaşabiliyorsunuz. Bütün dünya e-ticaretin önünü açarken; biz maalesef bunun önüne engeller çıkartıyoruz. Geçen gün Meclis’ten bununla ilgili bir yasa geçti. Artık önümüzdeki dönemde ticaret sanal alemde dönecek. İş ortamı internet ile daha da hızlanacak. Orta gelir tuzağından kurtulabilmenin en etkin aracı interneti etkin kullanmaktır. Onun için bizler e-ticaretin diğer ülkelerdeki gibi kolaylaştırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ İŞ SAHİBİ YAPACAK

TOBB’un öncülüğünde devlet özel sektör işbirliğinde meslek sahibi olamayan kişilerin meslek sahibi olması için proje hazırlandığını açıklayan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Meslek sahibi olmayan bir kardeşimiz 3 ay MEB’e bağlı okullarda eğitim görecek. Eğitim görürken 25 TL cep harçlığı ve sağlık sigortasından yararlanacak. 3 ayın ardından bir iş yerine yerleştirilecek ve aynı imkanlardan yararlanmayı sürdürecek. 6 ay sonra mezun olup diploma alacaklar. Bu kişilerden birini işe aldığınızda 4,5 yıla kadar işverene ait olan SSK patının yüzde 18’ini ödemeyeceksiniz. Bunu atlamayın, iş adamlarının bunu atlamaması ve kaçırmaması lazım. Yanımızdaki rahibine karşı yüzde 18 avantajlı üreteceksin, alacaksın, satacaksın. Bu imkan sanayi, ticaret, esnaf ve tarımda dahil tüm sektörleri kapsıyor. Hangi sektörde olursanız olun UMEM kapsamında eleman istihdam ederseniz maliyetin yüzde 18 daha ucuz olacak. Bu çok büyük bir avantaj. Türkiye’de bundan en çok yabancı firmalar faydalanıyor. Adamlar bu işin kıymetini biliyor”

Aydın’ın son dönemde hayata geçirilen projeler sayesinde emsallerine göre daha iyi bir ilerlemeye sağladığına işaret eden Vali Ayyıldız ise, şöyle konuştu: “Bu gelişme ve ilerlemede oda ve borsalarımızın da katkıları da büyüktür. İlimizdeki ticaret erbaplarının temsil edildiği en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Aydın Ticaret Odamız bu anlamda pek çok projeyi hayata geçirmiştir. Bugün de bu projelere yenilerini ekleyerek Aydın’ın çağ atlamasına ve ilimizin sosyal yaşamına büyük katkı sağlamıştır”

Yapılan konuşmaların ardından AYO Başkanı Hakan Ülken ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy arasında işbirliğini 1 yıllığına daha uzatan protokol imzalandı. Daha sonra Vali Erol Ayyıldız, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu , oda ve borsa temsilcileri tarafından TOBB Aydın Oda ve Borsaları Aydın Valiliği Meslek Lisesi protokolünün imzaları atıldı. Programın en son bölümünde AYTO’nun 40 yıl ve üzerinde katlı üyelerine onur plaketi takdim edildi.

Törenin sonunda AYTO Başkanı Ülken tarafından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Efe fesi ve cepkeni ile körüklü çizme hediye edildi. Başına Ee fesini geçiren Hisarcıklıoğlu, Efe kıyafetleriyle basına poz verdi.