Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteği ile bu yıl ilki düzenlenen bal festivalinde vatandaş bala doydu. Yılın en tatlı festivalinde katılımcılara bal şerbeti, bal ve polen ikram edildi. Festivalde katılımcılara arı, bal ve balın faydaları anlatılırken festival kapsamında temsili bal hasadı da yapıldı.

Türkiye’nin en önemli doğal miraslarından Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı bünyesinde barındıran Güzelçamlı’da düzenlenen etkinlikte bölgedeki çam balı üreticileri ürünlerini tanıttı. Ayrıca bal üreticileri, bal pazarlama firmaları, arıcılık malzemesi satan firmalar, arı sağlık ürünleri firmaları açtıkları stantlarda ürünlerini tanıttı.

Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Öncülüğü’nde Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün desteği ile gerçekleştirilen şenlik, Güzelçamlı Zeus mağarası önündeki alanda keyifli bir ortamda yapıldı. Şenliğe Aydın Vali yardımcısı Abdullah Aslan, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Tarım İl Müdürü Mustafa Bircan, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen, bal yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı.

“ARI AYNI ZAMANDA HAYATTIR”

Bal festivali ve çam balı hasat şenliğinde konuşan Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, arıcılığın sadece bal üretimi olarak algılanmaması gerektiğini ve aynı zamanda tabiatın ve doğal dengenin devamı için arıların önemli rol üstlendiğini belirtti. Aydın’ın arı yetiştiriciliği ve arı ürünleri bakımından önemli bir il olduğunu kaydeden Başkan Altın, “İlimizde birliğimize bağlı yaklaşık 240 bin kayıtlı kovan ve 1650 arıcımız bulunmaktadır. Şu anda yoğun olarak bal ve polen üretimi yapılmakta önümüzdeki dönemlerde arı sütü ve propolis üretimi de yoğunlaşacaktır. Şu anda içinde bulunduğumuz Güzelçamlı ve çevresi çam balı için çok önemlidir. Geçen yıl bu alan arıcıların elinden alınıp özel bir firmaya veriliyordu. Sayın Vekilimiz Mehmet Erdem’in de desteği ile bu sorunu çözdük” diyerek arıcıya destek olan herkese teşekkür etti.

Tarım İl Müdürü Mustafa Bircan ise, dünyada bal üretiminde Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci olduğunu ancak çam balı üretiminde ise Türkiye’nin birinci olduğunu söyledi.

“SAHTE BAL İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

Konuşmasına bal ve arının hikmetlerinden söz ederek başlayan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Türkiye’nin bal üretiminde Çine’den sonra 2. çam balı üretiminde ise birinci olmasını alkışladığını belirtti. Konuşmasında üreticinin en büyük sıkıntıları arasında yer alan sahte bala da değinen Erdem, “Bal ve arının hikmetleri bambaşka. Yıllık bal üretimimiz yaklaşık 94 bin tona ulaşmış. Dünyada ikinci olmuşuz. Bu bizim için övünç kaynağı. Bu nedenle arıcılarımıza bal üreticilerimize alkışlıyorum. Çam balında birinci olmamız ayrı bir guru kaynağı. Burada sahte bal meselesi de çok önemli. Sahte bal ile mücadele sürüyor. Fakat sahte bal ile mücadele mutlaka devletin birimlerinin üzerine düşeni yapması gerektiği gibi üreticilerimizin de ihbar ve bilgi verme noktasında desteğine ihtiyacımız var. Neticeye ulaşmamız için birlikte mücadele etmemiz şart” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Aydın Efeleri’nin yöresel oyunlarını sergilediği festival kapsamında yapılan bal yarışmasında en iyi balı üreten arıların sahipleri altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

Protokol üyeleri daha sonra temsili bal hasadı yapıp, tanıtım stantlarını gezerken, yöresel sanatçılar da alanda konser verdi.