Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim sınırları içerisinde hazineye ait arazilerin tarımsal amaçlı kullanımına yönelik olarak usulsüz şekilde açılmasıyla ilgili geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi.

Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim sınırları içerisinde hazineye ait araçların yağmalanarak tarımsal amaçlı açılmasıyla ilgili geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi. Kaymakamlık makamındaki toplantıya Belediye Meclis Üyesi Hasan Yavuz, İlçe Mal Müdürü Cenap Karadoğan, İlçe Mal Müdür yardımcısı ve İlçe Milli Emlak Şefi Seyhan İltemiz İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ ile Mahalle Muhtarları katıldı.

Toplantıda konuşan Kaymakam İskender Yönden Didim sınırları içerisinde yer alan Hazineye ait arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasına yönelik olarak usulsüz şekilde yapılan çalışmaların doğru olmadığını belirterek bunların tespitini yapanların ceza alacağını belirtti ve hazine arazisini en 11 Eylül 2014 yılından önce en az 3 yıl bu yerleri kullananların nasıl hak hak sahibi olabileceğine yönelik düzenlendiğini söyledi.

Kaymakam Yönden basında çıkan haberlerin sonrasında bahsi geçen yerlerde inceleme ve tespitlerin yapıldığını, Jandarma’ya gerekli talimatın verildiğini söyledi. Ardından konuşan İlçe Mal Müdür yardımcısı ve İlçe Milli Emlak Şefi Seyhan İltemiz eskiden bu tür yerleri işleyen üreticiye pazarlık usulü kiraya verildiğini belirterek “Bu konuda yeni madde çıktı. Gerçek ve tüzel kişilere ecrimisil ödeyen kullanıcısına 10 yıla kadar kiralama işlemi yapılabiliyor. Yalnız bu işlem için şahsı 3 yıl içerisinde başvurursa ve şartları taşıyorsa bu verilebilir. Bu konuda verilemeyecek yerler belirlenmiş, örneğin, şahsa özel (tapulu), kıyı kanunu olan, orman vasfı taşıyan, Milli park ve sit alanı gibi özel hükümleri olan yerlerde bu yerler verilemiyor. Talep eden şahsa verilmesi de idarenin insiyatifine bırakılıyor” dedi.

“YASAL CEZALAR UYGULANACAK”

Kaymakam Yönden ise konuyla ilgili açıklamasında “Bazı arkadaşlar kepçe krayter ile doğaya saldırıyor ama bunlara kesin verilecek diye bir şey yok. Bunlar iyi niyetli olabilir ama bunlar sökülecek, çünkü farklı şekilde kullanılıyor. Yasada açıklandığı gibi 11 Eylül 2014 tarihinden önce en az 3 yıl burayı kendisinin kullandığını ve işlediğine dair bize beyanda bulunacaklar. Yani yeri yeni açtım, 3 ay oldu, 1 sene oldu boşuna bunlarla uğraşmasınlar. 11 Eylül 2014’ten önce en az 3 sene ecrimisil ödediklerini beyan edecekler. Edemedikleri takdirde durum ortada; bunları bir kez uyarmamıza rağmen devam ederlerse 3091 sayılı kanun kapsamında para ve hapis cezasıyla yargılanacaklar ve bizler bu konuda suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Toplantıya katılan bazı muhtarlar ise bölgelerinde yaşadıkları ecrimisil sıkıntılarını dile getirdiler ve çözüm yolları konusunda yaptıkları çalışmalardan bahsettiler. Kaymakam Yönden ve Mal Müdürü Kardoğan ise bu süreçten sonra izleyecekleri yollarla ilgili bilgiler verdi.

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir ise toprağın bilinçsizce açılması tahrip edilmesine karşı olduğunu belirterek “Ayrıca bu tür yerleri uzun süre kullanan ve bunun ekonomiye kazandırılması için atılan adımları da destekliyoruz. Denildiği gibi 10 yıla kadar kiralanması da önemli. Bu hem ilçemize hem turizme hem de tarıma katkı sağlayacaktır ama bunu usulsüz yapmamak lazım.” dedi.

“MUHTARLARI UYARDI”

Toplantının sonunda Kaymakam Yönden, hazineye ait yerlerin usulsüz şekilde açılması durumunda gelen her ihbarın değerlendirileceğini, bu konuda emniyet ve jandarmaya gerekli talimatı verdiğini söyleyerek, "Muhtarlarımızda kendi bölgelerinde bu işin takipçisi olacaklar ve bize bilgi verecekler. Bu tür şekilde hazine arazisine işgal eden varsa bize bildirin. Bunu bildirmemek te suç, bu tür sorunları birlikte aşacağız” diye konuştu.