Didim Belediye Meclisi’nin kadın üyeleri, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 80 yıldönümünde kadın haklarına dikkat çekti.

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Didim Belediye Meclisine seçilen CHP’den Hatice Gençay ve Sevinç Karataş, AK Parti’den Seda Sarıbaş ve MHP’den Aydan Aşık Turgut Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80 yılı dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti’li Meclis üyesi Seda Sarıbaş, yaptığı açıklamada; “Kadınlara, 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme haklarının tanınmasıyla, Türk kadını layık olduğu değere kavuşmuştur. Kadınlara tanınan bu hakların o yıllarda birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, Atatürk’ün kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır. Bugün 80. yılını kutladığımız bugünde bu hakka sahip bir bayan olarak Türk Kadının demokrasi, iş ve sivil toplum hayatından daha iyi yerlere geleceği inancını taşıyorum. Bu vesile ile bizlere bu hakkı verilmesine katkı sunan Ulu Önder Atatürk’e şükranlarımı sunarken, Kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kutlarım” dedi.

“SEÇME VE SEÇİLME HAKKIMIZI SONUNA KADAR ELİMİZDE TUTMALIYIZ”

MHP’li üye Aydan Aşık Turgut da, 80 yıl önce alınan bu kararla Türk kadının ev haricinde işte, sosyal hayatta ve siyasette aktif rol almasının önünün açıldığını belirterek, “Bugün ülkemiz tarihinin çok önemli günlerinden biri. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün biz Türk kadınlarına neredeyse tüm Dünya’dan önce tanıdığı hak ile seçme ve seçilme hakkına sahip olduk. Türk kadının ev haricinde işte, sosyal hayatta ve siyasette aktif rol almasının önünün açıldığı bu karar ile kadınların yeri değişti. 5 Aralık 1934’te çıkarılan kanunun ardından 1 Mart 1935’te yapılan milletvekilliği seçimlerinde 18 kadın milletvekili parlamentoda yerini aldı. Bugüne baktığımızda aslında o tarihte Türk kadının daha değerli olduğunu anlamak mümkün çünkü bugün parlamentoda sayısal oranda kadın milletvekili yeterli değil. Aynı şekilde AKP iktidarının kadınlara pasif bir şekilde uyguladığı evden çıkmama politikası da ne yazık ki önem kazanıyor. Kadına kaç çocuk yapması gerektiğine kadar söylenen Türk kadını bugün ne yazık ki hak ettiği yerde ve istenilen haklara sahip değil. Asalet ve kahramanlığı ile kurtuluş mücadelesinde cephede en ön saflarda yer alan Türk Kadını yanlış politikalar ile sömürülmeye ve kazanılmış hakları ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Biz kadınlar Atatürk’ün bizlere sunduğu seçme ve seçilme hakkımızı sonuna kadar elimizde tutarak, siyaset yapma ve seçilme yolunu tercih etmeliyiz. Buna kimse engel olamamalı. Bu güç ve kudret Türk Kadınında mevcuttur. Türk kadını haklarına, vatanına, bayrağına, dinine, kültürüne ve temel değerlerine sahip çıkabilecek güçtedir. Seçme ve seçilme hakkımızı layıkıyla kullanabileceğimiz bir ülkede yaşamak dileğiyle Mustafa Kemal Atatürk’e minnet ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

“ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİ ETKİN ŞEKİLDE YER ALMALIYIZ”

CHP’li Sevinç Karataş ise, kdına karşı şiddetin gün geçtikçe arttığına işaret ederek, "5 Aralık 1934’te Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Bu hak günümüzde henüz istediğimiz neticede olmasa da devam etmektedir. Kadınların daha çok seçilmesi yönünde bir durum baş göstermekte ise de gün geçtikçe kadınlar Türk siyasi hayatında daha önemli yerlere gelmektedir. Türk Kadınının 1934’te elde ettiği bu hakların önemi, Fransa’dan ve İtalya’da 1946’da, İsviçre’de 1971’de verilmesi, Ulu Önder Atatürk’ün ne kadar ileri görüşlü olduğunu göstermektedir. Günümüzde TBMM’de 79 Milletvekili ile temsil edilen kadınlarımız inanıyorum ki 2015 yılında yapılacak Genel seçimlerde çok daha fazla sayıda temsil edilecektir. Didim’de şu an için Belediye meclisinde 4 kadın Meclis Üyesi ile temsil edilmekteyiz. Ne Mutlu ki Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu bizleri başarıyla temsil etmektedir. Kadına karşı şiddetin gün geçtikçe arttığı ülkemizde, özgürlük ve demokrasi mücadelesi kadınlarımız için daha fazla önem arz etmektedir. Biz kadın siyasetçiler olarak bu mücadelenin içinde en etkin şekilde yer almalıyız. Bu anlamlı günde tüm kadınlarımızın haklarını ve özgürlüklerini sahip çıkma çağrısında bulunuyorum" şeklinde konuştu.