Aydın’da, ortalama 2.50 promil alkollü bir insanın içinde bulunduğu durumun yansıtıldığı ’alkol simülasyon gözlüğü’ ile deneyim yaşayan protokol üyeleri ve vatandaşlar ayakta durmakta güçlük çekti.

Söke İlçe Jandarma Komutanlığı, Türkiye genelinde meydana gelen kazaların yüzde 65’ine neden olan alkole dikkat çekmek amacıyla “Trafiğe alkollü çıkma hayatları riske atma” projesi kapsamında ilçeye bağlı Bağarası Mahallesi’nde alkol simülasyon gözlüğüyle uygulama yaptı.

Etkinlikte alkol simülasyon gözlüğüyle trafiğe alkollü çıkan sürücülerin 150 promil ve 250 promil alkollü iken durumlarını ve davranışlarını görsel olarak hissetmeleri ve alkollü bir sürücünün davranışlarında yaşadığı aksaklıkları ve refleks durumlarını görme fırsatı oldu. Söke Şoförler Odası Başkanlığı destekleriyle alınan alkol simülasyon gözlükleriyle uygulama yapan vatandaşlar, alkolün insan vücudu üzerindeki etkisi gözler önüne serildi.

Gözlük takan vatandaşlar, trafik dubaları arasında yürüme, düz çizgi üzerinde yürüme, kaleye top atma, top yakalama, anahtarlar araç kapısı açma uygulamaları yaptı.

Alkol simülasyon gözlüğünü takan vatandaşlar, dubalar arasında yürümekte zorlanırken, düz çizgide dengelerini sağlayamayıp kaleye topu atamadılar. Ayrıcı simülasyon gözlüğüyle araca binmek isteyen sürücüler, anahtarla kapıyı açmakta zorluk çekti.

Programda konuşma yapan Jandarma Trafik Tim Komutanı Kıdemli Başçavuş İbrahim Kılınç, “Gözlüklere sayesinde trafiğe alkollü çıkan sürücülerin alkollü iken durumu ve davranışlarını görsel olarak sizlere göstereceğiz. Bir taraftan sayısı ve hızı artan araçlar yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olurken diğer taraftan birçok insanın yaşamına son vermekte, onları sakatlamakta ya da maddi zararlara neden olmaktadır. Birçok ülkede ölümlerin hemen hemen yüzde 50’si ve hatta daha fazlası trafik kazalarından ileri gelmektedir. Trafik kazalarının başta gelen nedenlerinden biri de alkol kullanımıdır” dedi.

Alkol simülasyon gözlüğü ile düz çizgide yürümekte zorluk çeken Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’da, “Çizgiler ikişer tane görünüyor. Zormuş böyle tahmin etmiyordum” dedi

Etkinliğe Söke İlçe Kaymakamı Tahisin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Söke İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gökhan Kurgan, oda başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.