İzmir’in Menemen ilçesinde 84 yıl önce şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın Efeler Belediyesi tarafından yaptırılan büstü törenle açıldı.

Cumhuriyet tarihine ‘Menemen Olayı’ olarak geçen ve İzmir’in Menemen ilçesinde yaşanan ayaklanma sırasında şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay için Efeler Belediyesi tarafından Hasanefendi Mahallesi’nde büst yaptırıldı. Büstün açılışına Efeler Belediye Başkan Mesut Özakcan’ın yanı sıra eşi Gülay Özakcan, Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, Cengiz Süne, Aydın Büyükşehir Belediyesi İştirakler Dairesi Başkanı İbrahim Gürdal, heykeltraş Mustafa Tuncay ve çok sayıda davetli katıldı.

Kubilay’ın 1913-1919 yılları arasında yaşadığı Hasan Efendi Mahallesi’nde yaşadığını anımsatarak konuşmasına başlayan Başkan Özakcan, “Türkiye Cumhuriyeti devleti kolay kurulmadı. Cumhuriyet Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bütün dünyaya örnek olan ulusal kurtuluş savaşı verilerek cumhuriyeti elde ettik. Bu cumhuriyetin temelinde şehitlerimizin kanları var. 84 yıl önce olduğu gibi bugün de cumhuriyete yönelik tehdit ve tehlikeler devam ediyor. Devletimizi dini esaslara göre yönetme gayretleri var. Büyük önder Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır’ derken cumhuriyeti sağlam temellere oturmuştur. Bunlardan birisi laiklik diğeri gençliktir” dedi.

YAŞADIĞI KENTE ANITI DİKİLDİ

Tüm yurttaşların Kubilay Olayı’nı hatırlaması, gençliğin bilmesi için Kubilay Anıtı açmaya karar verdiklerini vurgulayan Başkan Özakcan, Aydın’da yaşamasına rağmen ilk Kubilay Anıtı’nın kendileri tarafından açıldığını dikkat çekti.

ŞİİR BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Başkan Özakcan’ın konuşmasının ardından Mustafa Sancaktar isimli bir vatandaşın Nazım Hikmet’in “Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri, mezardan çıkmanın vaktidir” diye başlayan ‘Şehitler’ şirini yüksek sesle okuması başta Başkan Özakcan olmak üzere açılışa gelen davetliler tarafından uzun süre alkışlamasına neden oldu. Daha sonra Başkan Özakcan kurdeleyi keserek Aydın’da bir ilk olan Kubilay Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.