Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, diş hekimleri ve ağız diş sağlığı merkezi çalışanlarının sorunlarına çözüm beklediğini belirtti.

Sağlıkta dönüşümle beraber halkın sağlık kurumlarına başvuru ve hizmet almasının artmasına karşın personel artışının aynı oranda yapılmadığını ifade eden Baki Karaer, yetersiz istihdamın çalışanların iş yükünü daha da artırdığını dile getirerek, “Diş hekimlerimiz, zor şartlar altında yoğun tempo ile çalışırken, Adaletsiz performans sistemi altında eziliyor, işin niteliğinin önemsenmeyip niceliğinin önemsendiği bir sistemde sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ı ağız ve diş sağlığı sorunu yaşıyor. Ağız ve diş sağlığı konusunda yeterince bilinçli bir toplum değiliz. Tedavi bekleyen hasta sayısına kıyasla yetersiz sayıdaki hekimle, kısıtlı zamanlarda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin en iyi şekilde verilmeye çalışılıyor” dedi.

Diş hekimleriyle birlikte, diş protez teknisyenleri, diş klinik yardımcıları, ağız ve diş sağlığı teknisyenleri, röntgen teknisyenleri, diş hastanelerinde ve ADSM’lerinde devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı kliniklerinde görev yapan tüm çalışanların sorunlarının da çözüme kavuşturulmasını isteyen Karaer, “Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışma şartlarının ağırlığı ve artan iş yoğunluğunun getirdiği fiziki ve psikolojik yıpranma, personel istihdamını zorunlu hale getirmesine karşın, Diş Hekimi, Diş Protez Teknikerliği ve Teknisyenliği gibi ağız ve diş sağlığında hizmet veren kadrolarda yeterli istihdam yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra çalışma standartlarının uygun olarak sağlanmaması fedakar çalışanlarımızı zor şartlarda çalışmaya mahkum etmektedir. Hizmetin sunulması için yeterli sayıda istihdamın sağlanması, çalışma standartlarının ve iş güvenliğinin sağlanması yüzde 70’ine yakını kas iskelet sistemi rahatsızlığı çeken, yüzde 30’a yakını varis hastalığına yakalanmış ağız ve diş sağlığı çalışanlarının en büyük mesleki beklentileridir. Bunun yanı sıra diğer sağlık hizmetlerinde görev yapan çalışanların ortak sorunları olan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, yıpranma payı ve kreş konusu ağız ve diş sağlığı çalışanlarımızın çözümünü bekledikleri sorunlardır” dedi.

Sağlık-Sen olarak, ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş hekimleri ve ağız-diş sağlığı merkezi çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerilerini geliştirmek için çalıştay düzenlediklerini ifade eden Karaer, çalıştay sonrası çıkacak sonucu ilgili platformlara taşıyarak, sorunların çözümü için çalışacaklarını sözlerin ekledi.