Aydın’ın Didim ilçesinde mahalleye dönüşen köy çevrelerinde yaşanan işgaliyeler mercek altına alındığı belirtildi.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, tüm ilçede görüntü kirliliği meydana getiren alanların tespit çalışmaları sürdüğünü söyledi. Mahalleye dönüşen köylerin çevrelerin de yaşanan işgaliyeleri’nde mercek altına alındığını kaydeden Atabay, “İlçemizin tüm alanın da yürüttüğümüz proje kapsamın da görüntü kirliliği teşkil eden cadde ve sokaklalar da tespit çalışmalarımız sürüyor. Merkez mahallerde tüm bunları ortaya koyduk ve çalışmaların son aşamasına gelindi. Diğer yandan mahallere dönüşen köy çevrelerin de belediye olarak Harita Mühendisi ile Topograf uzmanı görevlendirilerek köy tüzel kişilerde belediyeye geçen yerlerde tespit çalışmaları başlattık. Şu anda Akköy ve Akyeniköy,de belediyeye intikal eden alanların tespit çalışmaları sürüyor. Mahalleye dönüşen köylerimiz içerisinde ecilmesil (işgaliye cezası) ödeyerek şimdiye kadar kullanılan alanlar kimlerin kullandığı isimlerini tek tek çıkaracağız. Sadece işgaliye alanlar var ise kimlerin kullandığı yönde de tespit çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımız da adil, eşitlik ve ilkeli olmaya özen göstereceğiz” dedi.

SERBEST PİYASADKİ ZEYTİ ALIMLARINDA ÜRETİCİ MAĞDUR

Zeytin hasadına başlanan Didim ilçesinde zeytin alımların da üretici çiftinin mağdur olduğu belirtildi. Didim ekonomisi turizm, inşat ve zeytin tarımı ile paralel olarak seyrettiğini belirten Atabay, mahalleye dönüşen çevre köylerinde zeytin hasadı başlanmasının ardın dan zeytin alımlarına da başlandığını hatırlatarak, ilk zeytin alımlarının tüccarlar aracılığıyla gerçekleştiğin ifade etti.

Serbest piyasada belediye olarak fiyatlara müdahale etme durumunun söz konusu olmadığını belirten Atabay, hasat döneminde gerçekleşen zeytin alımların da yaşanan düşük fiyatlar karşısın da üretici çiftçilerin tüccar karşısında mağduriyetlerin yaşandığının gözlendiğini savundu.

Atabay, geçen yılkı fiyatlarla bu yılki fiyatların aynı seyrettiğini, belediye olarak gerek İlçe Ziraat Odası gerekse Gıda, Tarım ve Havancılık Müdürlüğün deki yetkililerle görüşeceklerini, üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını sözlerine ekledi.

Didim de ilk zeytin alımların fiyat listesi, Kilogramda 180-194 dane olan 4.00 TL, kg. da 200 dane olan 3.50 TL, kg.da 210 dane olan 3.40 TL, kg. da 220 dane olan 3.30 TL, kg. da 230 dane olan 3.20 TL, kg. da 240 dane olan 3.00 TL, kg. da 250 dane olan 2.80 TL, kg da 260 dane olan 2.50 TL olarak işlemlerin gerçekleştiği ifade etti.