Türkiye’nin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda delice zeytinlerin toplanması ve satışıyla ilgili tartışmalar mahkemeye taşındı.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada, Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı içindeki delice zeytinlerinin toplattırılması ve satışıyla ilgili ihalenin yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açıldığını açıkladı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, EKODOSD avukatı ve aynı zamanda EKODOSD yönetim kurulu üyesi olan Gülru Bektaş’in Aydın İdare Mahkemesi’ne iptalle ilgili başvuruyu yaptığını söyledi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Davaya konu işlem ile EKODOSD’un Milli Parkta korumaya çalıştığı menfaat ihlal edileceğinden dolayı bu davayı açmak zorunlu hale gelmiştir. Kuşadası ve ülkemiz için çok önemli bir doğa alanı olan Milli Parkta; Kanun, yönetmelik ve uluslararası sözleşmelere aykırı olarak yapılan bu işlemin durdurulacağını umuyoruz “ dedi.

- TBMM’YE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Bu arada, çevrecilerin sert tepkisine yol açan Kuşadası’ndaki milli parktan zeytin toplama ihalesi TBMM gündemine taşındı. CHP Aydın milletvekili Metin Lütfi Baydar, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, ihalenin şartları ve milli parklarla ilgili yasaklayıcı kanunlar hatırlatılarak, “ Milli parkta zeytin toplama gibi zekice bir fikrin sahibi kimdir, Delice zeytinlerin toplanmasıyla ne kadar gelir elde edilmesi hedeflenmektedir, Delice zeytinlerin toplanmasından elde edilecek gelir AK-SARAY’ın yüzde kaçına denk gelmektedir, yasalara aykırı bu ihalenin amacı nedir, bu ihale ne zaman iptal edilecektir ve kanunlara aykırı yapılan bu ihaleyi düzenleyenler hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır“ şeklinde sorulara yer verildi.

- TEPKİLERE RAĞMEN, DELİCE ZEYTİNLERİN TOPLANMASI İHALEYE ÇIKMIŞTI

Milli Parklar Genel Müdürlüğü, iki hafTa önce Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’daki Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda bulunan yabani zeytinlerin toplanması için ihale yapılacağını duyurmuştu. Yöre halkının, doğa dostları ve Kuşadası İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün karşı çıkmasına ve Milli Parklar Uzun Vadeli Gelişim Planı’na karşın, yabani zeytinlerin toplanma işi ihaleye çıkarıldı. Zeytinlerle başlayacak olan sürecin defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, kestane, keçiboynuzu, kapari ve deniz börülcelerinin toplanmasını gündeme getireceğini, bunun da Milli Park’taki doğal döngünün sonu olacağını savunan doğa dostları, bir çok ulusal ve uluslararası sözleşme ve anlaşma ile koruma altındaki parkın yok olacağını savunuyor. Milli parkların anayasası olarak bilinen Uzun Devreli Gelişim Planı’na göre her türlü yaban ağacının meyvelerinin toplanması ve sökülmesinin yasak olduğuna dikkati çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Doğayı koruması gerekenler doğayı tahrip etmeye, vatandaşlar ise doğayı onu korumakla yükümlü olanlardan korumaya çalışıyor. Kuşadası İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarının zeytinlerin toplanması konusunda olumsuz rapor verip, buradan toplanacak tüm zeytinin 800 kilogram olduğunu bundan sadece 150 litre yağ çıkarılacağı bildirdiği duyumunu aldık. Bunun için bırakın Türkiye’yi, dünyanın sayılı parklarından birini yok etmeye değer mi? Türkiye’nin muhtelif yerlerinden gelen arıcılık talepleri, yangın ve yaz aylarında meydana gelen insan ve araç baskısı gibi unsurlarla sürekli tehdit altında olan ve bu baskıların ortadan kalkmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğü Dilek Yarımadası Milli Parkı, şimdi de alanın ekolojik yapısını ve yaban hayatını doğrudan etkileyecek bir tehditle karşı karşıya" dedi.

Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı Mahallesi Muhtarı Mümin Altıntaş da ihaleye sert tepki gösterenler arasında.. Muhtar Altıntaş, "Milli parkta delice zeytinlerin ihaleye çıkarılarak ticari olarak kullanılması doğadaki hayvanların yiyeceklerinin azalmasına yol açacak ve doğa talan edilecektir. Delice zeytinler emsal gösterilerek, defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, kestane, keçiboynuzu, kapari ve deniz börülceleri toplanmak istenecek. Milli parkta çoğu hayvana yuva ve barınak olan bu ağaçların yok edilmesinin önü açılacak. Biz dünyada emsali bulunmayan milli parkımızda bu türlü bir zeytin ihalesi olmasını istemiyoruz" dedi.