Söke’de kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. Yıl dönümü nedeniyle Söke kadın Meclisi tarafından etkinlikler düzenlendi.

Siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan bileşenleri ile Söke Kent Konseyi Kadın Meclisi adına Başkan Şennur Parıldar taraf Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

Saygı duruşu yapılan etkinlikte daha sonra Kadın Meclisi adına Semiha Yay, basın bildirisini okudu. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin tarihsel sürecinin aktarıldığı basın açıklamasında Semiha Ya; 2012 yılında Türkiye yüzde 14.2 ile kadınların mecliste temsil edilme oranıyla 143 ülke arasında 88. Sırada yer aldığını söyledi. Bugün her on kadından ikisinin okuma-yazma bilmediği, esnek çalışma koşulları ile kadın istihdamının giderek azaldığı, her üç kadından birinin aile içi şiddet gördüğü, devlet erkinin gebelikten kürtaja, doğuracakları çocuktan kılık kıyafete kadar kadınların bedenleri üzerinden siyaset üretip, gündem belirlediğini ifade etti. Kadınların oy deposu olmadığını belirten Semiha Yay; “Genel seçimlerin kapıda olduğu bu günlerde bütün siyasi partilerin biz kadınların taleplerine kulak vermelerini istiyoruz. Bizim fikirlerimizin alınmadığı bize dair politikaları red ediyoruz. Kadının insan haklarının eksiksiz yaşama geçmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, mecliste tüm karar mekanizmalarında eşit temsil istiyoruz. Bunun için gerekli yasal değişiklikler yapılmalı ve yüzde 50 cinsiyet kotası getirilmelidir” dedi.

Daha sonra bir başka basın açıklaması da CHP Söke İlçe Kadın Kolları Başkanı Nebahat Erten tarafından yapıldı. Kadın eşitliğinin vurgulandığı açıklamada; kadının toplumsal yaşamın her alanında eşit şartlarla yer almasını istediklerini belirtildi.