Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği hükümlerine göre bina yöneticileri, kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için asansörleri yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmaktan sorumlu tutuluyor.

İlgili kanun ve yönetmeliğe göre asansörlerin yıllık kontrolleri A tipi Muayene kuruluşu tarafından yapılırken; belediyeler ise sınırları içindeki asansörlerin kontrollerinin yapılıp yapılmadığının denetiminden sorumlu tutuluyor. Kontroller imzalanan protokolle A tipi Muayene Kuruluşu olan Makina Mühendisleri Odası (TMMOB) tarafından yapılıyor. Asansör kontrollerinde bakımcı firma yetkilisi de buluyor.

Söke’de yapılan asansör kontrolleri kırmızı alarm verirken adeta tehlike çanları çalıyor. Söke’de toplam 670 civarından asansör bulunduğu belirtilirken, bunlardan 216’sının kontrolleri tamamlandı. Kontrol edilen asansörlerden ancak 23’ü geçer not alırken; %90’ının kırmızı etiketli olduğu yani kullanıma uygun bulunmadığı belirtildi. Yönetmelik gereği can ve mal güvenliğini ilgilendiren eksik ve hataların giderilmesi için uyarda bulunulurken; bu hata ve eksikliklerin giderilmemesi halinde asansörlerin işletilmesine izin verilmeyecek.

Edinilen bilgiye göre Söke Belediyesi ve TMMOB arasında yapılan kontrollere ilişkin protokolle asansör yıllık kontrol bedeli 160 TL olarak belirlenirken; eğer ikinci kontrol gerekiyorsa ücret alınmaksızın kontrol edileceği ifade ediliyor.