Hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal medyanın bilinçsiz kullanılması halinde kişinin olumsuz etkileneceğini belirten psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, ruhsal sorunları olan kişilerin sosyal medyadaki paylaşımlarının gerçek kişiliklerini ortaya çıkarabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilinçsiz kullanılan sosyal medyanın kişilik gelişimini tamamlayamamış gençlerde ya da ruhsal sorun yaşayanlarda farklı etkiler yaratabileceğini belirterek, “Bazı kişiler, belli bir güç ve kontrol ellerine geçtiği zaman bastırdığı duyguları, yaptığı rolleri, daha çok ortaya çıkarıyorlar. Sosyal medya da, insanın gerçek kişiliğini daha kolay ortaya çıkarabiliyor” dedi.

SOSYAL MEDYADA KİMLİKLER SAKLANABİLİYOR

Sosyal medyanın en büyük psikolojik özelliğinin, evinin güvenli ortamında kendini özgür hissediyor olması olduğunu ifade eden Tarhan, “Tıpkı alkol alan bir insan gibi, sosyal medyaya giren bir kişinin de bastırdığı duyguları, korkuları ve gerçek kişilikleri ortaya çıkabiliyor. Özellikle gençler ya da olgunlaşmamış bu kişiler kendilerini o anda güvende hissediyor. Sosyal medya içerisinde rahatlıkla kimliğini saklıyor. Farklı şeyler yapıyor. Normal hayatta söylemediği yalanları söyleyebiliyor. Korkularını, içindeki sahteciliği ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle sosyal medya, özellikle kendini güvenli hissederken insanın çok güvensiz şeyler yapmasına neden olabiliyor. En önemlisi de kolay erişebilir olunması. 7/24 maliyeti çok düşük bir uygulama. Bu nedenle insanlar sosyal medyayla ilgili iletişime çok daha kolay girebiliyor” diye konuştu.

YÜZÜNE SÖYLEYEMEDİĞİNİ SOSYAL MEDYADA RAHATLIKLA SÖYLÜYOR

Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişi bir insanın yüzüne karşı söyleyemediği şeyi sosyal medyada rahatlıkla söyleyebiliyor. Sosyal medya rastgele konuşanın bilinçaltını ortaya çıkarıyor. Dürüst olmayan bir kimse sosyal medyada çok daha kolay anlaşılıyor. Sabah söylediğini akşam farklı söyleyebiliyor. Gerçek yaşantısından farklı bir yaşantısı olduğunu söyleyebiliyor.”