Uzmanlar, uygun mesafeden izlenmeyen televizyonun gözleri çok fazla yorduğunu ve bu durumun özellikle çocuklarda ileri dönemlerde ciddi sıkıntıya neden olduğunu belirttiler. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte evlerin her odasına hatta cebe kadar inen televizyonların faydası kadar uygun kullanılmadığında zararının da olabildiği belirtildi.

Uzmanlar özellikle çocukların televizyonu ısrarla yakın mesafeden izlemek istediklerini belirterek ideal olan televizyon izleme mesafesinin çapraz olarak ölçülen ekran boyutunun 2 ila 5 katı uzaklığında olmasını öneriliyor.

Aydın Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, özellikle çocuklarda neredeyse ekrana yapışık şekilde televizyon izlemesinin gözlerde soruna neden olduğunu belirten sağlıkçılar, “Normal televizyon yayınlarının izlendiği standart çözünürlükte ideal izleme uzaklığı ekran boyutunun 3 ila 5 katı iken yüksek çözünürlüklü HD yayınlarda bu uzaklık 2 ila 3 katı olarak düşünülmektedir. Örnek olarak en yaygın olarak kullanılan 42 inch yani yaklaşık 1 metre ekran boyutu için önerilen ideal izleme uzaklığı 2 ila 5 metredir. Ülkemizde genel olarak büyük ekranda daha uzun süreli olarak standart çözünürlükteki televizyon yayınlarının izlendiği ve daha az olarak da yüksek çözünürlüklü HD yayınların izlendiği düşünülürse bu ekran boyutunun ortalama 3-4 metre uzaklıktan, sadece standart yayınlar için kullanılıyorsa ortalama 4-5 metre uzaklıktan izlenmesi uygun olacaktır” denildi. Uzmanlar ayrıca televizyon izlenen ortam ya da odanın gözlerin yorulmaması için ışık durumunun ayarlanması gerektiğini de belirttiler.