CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Çiftlik sahası parası olanın değil Aydın halkının çiftliği olmalıdır” dedi.

Tezcan, yaptığı açıklamada; “Büyükşehir Belediye Yasası Aydın Büyükşehir Belediyesine, bütün il sınırları içinde hem belediye ve hem de özel idareye ait hizmetleri verme yükümlülüğü getirmiştir. İl sınırları içindeki jeotermal kaynakların sahibi Aydın halkıdır. Her isteyen kuyu açamaz. Büyükşehir Belediyesi Çiftlik sahasındaki Jeotermal kaynaktan elde edilecek enerji ile bütün Aydın’ı ısıtmak istiyor. Evler bu enerji ile daha ucuz ve iyi ısınsın diye uğraşıyor. Aydın’ın havası kirlenmesin, jeotermal turizm gelişsin diye bu enerji alanının Belediyeye devrini istiyor. Ama hükümet vermiyor. Belediye Aydın Halkının bu hakkını alabilmek için yasal mücadele vermek zorunda bırakılıyor. Şimdi de Sayın Vali çıkıp ‘İsteyen herkes yararlanabilir’ diyor. Hayır; isteyen herkes yararlanamaz” dedi.

Öncelikli yararlanma hakkının Aydın halkına ait olduğunu savunan Tezcan, “Bu hak yasal olarak Büyükşehir Belediyesince kullanılır. 5346 sayılı kanunun 7. maddesine göre Belediyeler sınırları içinde kalan yerleşim birimlerinin ısı enerjisi ihtiyaçlarını öncelikle jeotermal ve güneş termal kaynaklarından karşılamak zorundadır. Yani Aydın belediyesinin bu enerjiyi öncelikle halkının ısınması için kullanma görevi vardır. 6360 sayılı yasa, Aydın Büyükşehir Belediyesini merkezi ısıtma sistemleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek, yeterli jeotermal kaynağa sahip ilimizdeki yerleşim birimlerinin jeotermal enerji ile ısıtılmasında yetkilendirmiştir. Şu halde 65 bin hektarlık Çiftlik Jeotermal Enerji Sahasının Aydın halkı adına Büyükşehir Belediyesine devri yasal bir gerekliliktir.

Bunu vermemekteki ısrarın iyi niyetli olabilmesi mümkün değildir. Valiliğin görevi engel çıkarmak değil, Belediyenin bu önemli talebini destekleyerek el ele verip devre yardımcı olmaktır. Sonuçta amaç Aydın halkının daha ucuz ve daha iyi ısınabilmesidir. Çiftlik Sahası parası olanın çiftliği değil Aydın halkının çiftliği olmalıdır” diye konuştu.